CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                              El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                     Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

El CIC dictamina que el tertulià Jordi Barbeta va recórrer a la desinformació a TV3 per criticar als professionals d’infermeria

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC), la institució que vetlla pel compliment del Codi Deontològic dels periodistes, considera en la seva resolució que Jordi Barbeta va difondre dades falses durant la seva participació en el “Matins de TV3” (minut 1:07,20). Arrel de la seva intervenció,  el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els quatre col·legis –COIB, COIGI, COILL i CODITA – van fer arribar la seva queixa al CIC.

 

 El Consell de la Informació de Catalunya afirma que Barbeta va “fer servir el seu torn de preguntes al conseller de Sanitat no per plantejar una qüestió, sinó per expressar una opinió crítica amb la professió d’infermeria” basada en dades incorrectes.  “En el moment en que dona aquestes dades ja no es troba expressant una opinió, sinó fent un exercici d’informació, i per tant – recorda el CIC – està sotmès al criteri 1 del Codi Deontològic. Que, evidentment, incompleix. En cap cas una tertúlia pot significar una llicència per a la mentida o la desinformació. Dues de les principals xacres que minen la credibilitat del periodisme”.

El resolució conclou que les afirmacions de Jordi Barbeta sobre la “major formació” dels tècnics sanitaris respecte a les infermeres no responen a la realitat. El Grau universitari en Infermeria té una durada de 4 anys i està reconegut amb 240 crèdits ECTS, d’acord amb la Directiva 2005/36/CE del Parlament Europeu i del Consell de 7 de setembre de 2005, relativa al reconeixement de qualificacions professionals; mentre que els cicles de grau superior (tècnics sanitaris) s’estudien en centres de formació professional i tenen una durada de 2 anys, amb una equivalència de 120 crèdits ECTS.

Són estudis  de diferent durada –Infermeria més de 8.000 hores versus Tècnic Sanitari 2.000 hores– que s’adapten a l’objectiu del Pla de Bolonya d’harmonitzar els estudis en el territori europeu i afavorir la mobilitat dels professionals i, “en cap cas, posar una professió per damunt de l’altra”.

Els estudis d’infermeria tenen uns continguts generals i més teòrics en front dels de Tècnic Sanitari que son eminentment pràctics. Tenen competències diferents, i el CIC recorda que “totes necessàries per al bon funcionament del sistema sanitari”. I en cap cas es pot justificar l’afirmació que “els tècnics sanitaris són persones que estan bastant més formades que les infermeres”.

Per tant, el CIC considera que Barbeta vulnera el criteri 1 del Codi: “El professional del periodisme està compromès amb la recerca de la veritat i, conseqüentment té l’obligació d’acostar-se a la realitat dels esdeveniments amb la màxima fidelitat possible. Els mitjans han d’observar sempre una clara distinció entre les informacions i les opinions, difondre únicament informacions contrastades amb diligència, i evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets.”

Aquestes dades, considera el CIC, “en certa manera desacrediten el col·lectiu d’infermeres al afegir també que son “insolidàries” amb els Tècnics Sanitaris”. Així, Jordi Barbeta vulnera també el Criteri 2 del Codi, que implica “Evitar perjudicis per informacions sense prou fonament. No s’han d’usar expressions injurioses ni difondre dades imprecises o sense base suficient que puguin lesionar la dignitat de les persones i provocar dany o descrèdit a entitats públiques o privades”.

 El CIC creu que “aquest tipus afirmacions, en boca  de periodistes  coneguts  amb una llarga trajectòria i, encara més, efectuades en una televisió pública i sense declarar que només són opinions personals, no  tan sols no beneficien cap professió, com seria en aquest cas la dels Tècnics Sanitaris, sinó que  desinformen i creen desconfiança entre els ciutadans, ja especialment sensibles a tot allò que fa referència a la salut i al sistema sanitari”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *