“La tragèdia migratòria que viu el món s’ha d’explicar sense embuts i mitjançant totes les plataformes i modalitats periodístiques possibles“. Aquesta va ser la conclusió del periodista Carlos Pérez de Rozas a la biblioteca de Nou Barris, on presentà i comentà documents gràfics de gran impacte publicats a la premsa mundial.
Pérez de Rozas es va declarar decididament partidari de mostrar les fotos, per molt impressionants que siguin, perquè són un missatge clar i directe als governs i la societat occidental. En aquesta mateixa línia posà com exemple de periodisme valent les portades dels diaris britànics “The Independent” i “The Guardian”, que publicaren la foto del nen sirià Aylan Khurdi, mort a les platges turques, i explicaren al públic els motius de les seves decisions editorials.
“Aquest enorme drama humanitari, de famílies que ho han de deixar tot als seus països d’origen perquè perillen les seves vides no es pot amagar, atès que és una vergonya per al món sencer, els governs, les institucions de tota mena, els polítics, la societat i els mitjans de comunicació”, digué el periodista, qui es referí a la gran tasca feta pel fotoperiodista grec Yannis Behrakis, de la agència Reuters, i el català Samuel Aranda, originari de Santa Coloma de Gramenet i que publica a les més importants publicacions, com ara el “New York Times”.
A l’acte hi assistiren persones sordmudes que no van poder captar plenament les explicacions del conferenciant degut a la foscor de la sala. Pérez de Rozas es va oferir a repetir la intervenció exclusivament per a elles.
El president del Consell de la Informació de Catalunya intervingué al començament per explicar la naturalesa i funcions del Consell de la Informació de Catalunya i animar als presents a presentar queixes relacionades amb el comportament de la premsa.