CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                                         El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                                    Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

Queixes tramitades

RESOLTES AL PLE DEL CIC DE DATA 15 D'ABRIL DE 2024

Expedient núm. 24/2023: Queixa presentada per l’Associació Observatori de Drets Humans (Observatori DESCA), en relació a una peça emesa en directe el dia 2 de desembre de 2023 dins del programa “El Suplement” de Catalunya Ràdio, presentat per Roger Escapa. Segons l’Observatori DESCA, la peça, titulada al web Tomás Molina: “L’any 2027 la temperatura haurà augmentat un grau i mig”, ha posat el focus sobre una campanya de  desprestigi generada a les xarxes socials, a partir de les declaracions fetes al Canal 3/24 per una treballadora de l’entitat que actuava, en el moment dels fets, com a cara visible de la mateixa.

Expedient núm. 2/2024: Escrit de queixa presentat per La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) per una informació publicada al portal digital terrassadigital.cat el 8 de gener de 2024  sobre una menor, donant dades que permeten la seva identificació.

El Consell de la Informació
valora molt positivament la supressió de la notícia del canal digital tant bon
punt el mitjà ha tingut coneixement de la queixa presentada per la DGAIA.

Expedient núm. 3/2024: Queixa presentada per l’Associació Observatori de Drets Humans (Observatori DESCA) a EDR Interactiva S.L., responsable del web e-noticies.cat, en relació a una peça publicada el dia 29 de novembre de 2023 en la que es parla d’un membre de l’associació que en el moment dels fets feia de portaveu de l’organització. La peça, titulada Activista climàtica diu tenir ‘ecoansietat’ i l’enxampen viatjant per tot el món. Destapen la incongruència de G.T.,  consisteix en un conjunt de cites a comentaris ofensius apareguts a les xarxes socials, sense matisos, aclariments o informacions rellevants.

Expedient núm. 4/2024: Escrit de queixa presentat per LCT, rebut del 22 de febrer del 2024, per una informació publicada a l’edició digital de El Periódico segons la qual la presó de Brians va activar el protocol anti-suïcidi en finalitzar el judici a Dani Alves.

 

RESOLTES AL PLE DEL CIC DE DATA 29 DE GENER DE 2024  

 

 

Expedient núm. 1/2024: Queixa online del  Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els quatre col·legis –COIB, COIGI, COILL i CODITA per unes declaracions del periodista, senyor  Jordi Barbeta durant un programa de TV3 que podrien vulnerar el Codi Deontològic.  

Expedient núm. 20/2023: Escrit de queixa presentat per l’exdirector de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, en relació a unes declaracions emeses al programa ‘El matí de Catalunya Ràdio’ on el director de l’espai, Ricard Ustrell, afirmava que Gordillo era client habitual d’una cocteleria de Barcelona i el presentant de la queixa assegura que la informació és una falsedat.

Expedient núm. 21/2023  Queixa de J.F.T. en relació al fet que el periodista Josep Palau, redactor del programa Tot es Mou de TV3, protagonitzi també anuncis d’un banc a la mateixa cadena.

Expedient núm. 16/2023: Escrit de queixa de la secretaria de Junta de Impulso Ciudadano per dues informacions del mitjà digital Racó Català en les quals indica que es qualifica de manera despectiva l’associació que presenta la queixa, amb qualificatius com “ultra” o “grupuscle anticatalà”, fet que podria vulnerar el criteri 2 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 22/2023: Queixa rebuda el 10 de novembre del 2023, presentada pel periodista col·legiat M.L., en referència a una mala praxi atribuïda a Jordi Rovira, director de Capçalera, la revista del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Expedient núm. 23/2023: Queixa presentada per l’Associació Observatori de Drets Humans (Observatori DESCA), en relació a una informació publicada al canal de notícies virals Cribeo de la pàgina web de La Vanguardia, el dia 30 de novembre de 2023, sota el títol: “Activista climática dice tener ‘ecoansiedad’ y destapan que viaja por todo el mundo por ocio: ‘Contamina más en 1 año que yo toda la vida’ ”, en referència a unes manifestacions fetes per una representant de l’associació sobre la COP28.

NOTA: El diari un cop ha rebut l’acord del CIC ha traslladat a l’equip de sistemes que forcin la supressió en el cercador intern de la referència a la notícia ja eliminada, cosa que s’hauria d’haver produït de manera automàtica en despublicar-se la peça.

EXPEDIENTS TRAMITATS AL 2023 

Expedient núm. 18/2022: Escrit de queixa de l’Oficina per la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona en relació a una notícia publicada a El Periódico de Catalunya perquè consideren que en les imatges recollides d’unes dones que exerceixen la prostitució no s’ha tingut prou cura per preservar la seva intimitat.

Expedient núm. 26/2022: Escrit de queixa del Sr. F.D., rebuda e dia 4 de juliol, per una possible vulneració del criteri 9 del Codi Deontològic en la difusió d’uns tuïts informatius de la periodista Anna Punsí, per referir-se amb el terme drogoaddictes a dos homes protagonistes d’uns fets a l’Hospitalet de Llobregat.

Expedient núm 27/2022: Queixa online rebuda el 9 de juliol de 2022, presentada per C.P. sobre la vulneració del criteri 7 del Codi a propòsit d’un article publicat pel periodista Andreu Gomila, el 4 de juliol de 2022, amb el títol “Brook, Ostermeier i la desconnexió”, publicat al Setmanari El Temps de les arts (https ://tempsarts.cat/arts-esceniques/teatre/brook-ostermeier-i-la-desconnexio/).

Reapertura Expedient núm. 28/2022: Queixa online rebuda el 12 de juliol de 2022, presentada per la senyora C.P. sobre una crítica teatral signada per Juan Carlos Olivares i una altra peça signada per Andreu Gomila sobre l’obra Una imagen interior, inclosa al programa del Festival GREC. La peça de Juan Carlos Olivares a la pàgina 30 de la secció de Cultura del diari “La Vanguardia” i la peça d’Andreu Gomila es va publicar el 30 de maig al mateix diari, amb el títol “Alucinación en el museo”. 

Expedient núm. 32/2022: Queixa online de J. M F., presentada el dia 7 d’agost de 2022, sobre la publicació al Diari Més d’una notícia signada per Anna Ferran Balsells, periodista d’aquest diari, amb imatges del fotoperiodista Tjerk Van Der Meulen, que segons la demandant podria transgredir el criteri 7 del Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Expedient núm. 33/2022: Escrit de queixa de la sra. M.C. sobre el programa Esplaix que presenta Nil Marbà cada dia de 1 a 2 del migdia a la Ser Catalunya per considerar que hi ha moments en què es confon la publicitat amb la informació, fet que pot vulnerar el criterio 7 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 34/2022: Queixa online en relació a un presumpte conflicte d’interessos al diari digital Vilaweb, ja que una lectora es queixa que una de les seves col·laboradores,  Montserrat Serra, ha publicat una entrevista amb un autor de la seva pròpia editorial.

Expedient núm. 35/2022: Escrit de queixa de L.M. sobre el programa Sense ficció de TV3 titulat “Reiniciar les aules” per considerar que hi pot haver un conflicte d’interessos en tant que en el reportatge d’investigació hi participen i paguen universitats privades i entrevisten a persones de les mateixes universitats, semblant més un anunci publicitari, segons expressa.

Expedient núm. 1/2023: Queixa presentada per J.S. en relació a una informació publicada al diari El Punt Avui i a una piulada de la periodista que signa la informació, per entendre que es vulnera el criteri 09 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 2/2023: Escrit de queixa de l’alcaldia de El Prat de Llobregat al Consell de la Informació de Catalunya per una informació publicada pel mitjà digital Vilapress per considerar que es poden haver vulnerat els criteris 1, 2 i 12 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 3/2023: Escrit de queixa de l’alcaldia de El Prat de Llobregat al Consell de la Informació de Catalunya per una informació publicada pel mitjà digital Metropoli abierta per considerar que es poden haver vulnerat els criteris 1, 2 i 12 del Codi Deontològic.

Expedient núm.5/2023: Queixa presentada per senyor M.L.Z., en representació de l’Associació de Veïns El Balcó de Sant Llorenç, del municipi de Castellar del Vallès, sobre el tractament periodístic donat pel mitjà de comunicació municipal ‘L’Actual’ a la intervenció de l’AV en el Ple municipal de febrer de 2023.

TNO B.2023 Reflexió del CIC sobre el tractament que estan donant els mitjans de comunicació al voltant dels conflictes armats

TNO D.2023 Queixa traslladada pel Col·legi de Periodistes sobre la publicació d’una fotografia errònia en una notícia del digital El Taquígrafo que tractava sobre una persona desapareguda.

Expedient núm. 4/2023: Escrit de queixa de la sra. M.M. sobre el programa Planta Baixa de TV3 emès el 23 de febrer de 2022 en relació al tractament informatiu fet pel cas del doble suïcidi d’uns menors a Sallent per considerar que es pot haver vulnerat el criteri 1 del Codi Deontològic.  

Expedient núm. 6/2023: Escrit de queixa del sr. G.G. sobre les informacions de diversos mitjans de comunicació al voltant de la detenció del seu fill pel tractament que han donat del seu cas, fet que considera que podria vulnerar el Codi Deontològic. 

Expedient núm. 7/2023: Escrit del Síndic de Greuges en relació al tractament que La Vanguardia va fer de la violació d’una nena d’11 anys per part d’un grup d’adolescents menors d’edat en un centre comercial de Badalona. En la carta el Síndic mostra la preocupació per la possible vulneració de la intimitat i els drets de la menor (criteri 11 del Codi Deontològic) al mencionar l’origen migrant de la família.

Expedient núm. 9/2023: Escrit de queixa de la sra. I.F, en representació de l’associació Impulso Ciudadano, per una notícia publicada a El Punt Avui el dia 28 de març de 2023 i titulada: “El Suprem torna a prohibir la llibertat d’expressió en el balcó de la Generalitat” que consideren que podria vulnerar els criteris 1 i 2 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 10/2023:  Queixa online del senyor J.O., en nom d’ERC Bellaterra, per l’emissió, a TV Sant Cugat, de tres programes contractats per l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra. El denunciant considera que s’estan utilitzant diners públics per a realitzar publicitat electoral encoberta i considera que s’han pogut vulnerar els criteris 1, 6 i 7 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 11/2023: Escrit de queixa del sr. J.O. en representació d’ERC Bellaterra sobre la publicació local TOT Bellaterra per creure que el mitjà de comunicació vulnera diversos criteris del Codi Deontològic reiteradament al no signar mai els articles ni acreditar les imatges, al no atendre a les peticions de rectificacions o no cobrir cap acte del poble, per exemple. 

Expedient núm. 12/2023: Escrit de queixa de la sra. M.F. pel tractament informatiu sobre la notícia relacionada amb una mestra que afirmen que va fer rentar-se la boca amb sabó a uns alumnes i que creu que ha pogut vulnerar diversos criteris del Codi Deontològic.

Expedient núm. 8/2023: Queixa presentada pel Sr. D.R. actuant com a representant         

de grup “Impulsors República Catalana”, contra el mitjà de comunicació Ràdio SantVi de Sant Vicenç de Montalt. La queixa es presenta concretament sobre el programa “L’AIcaIde respon”.

Expedient núm. 13/2023: Queixa presentada per LMC en relació a dos articles publicats pel periodista Robert Rodríguez al diari digital ELNACIONAL.CAT, en els que no queda clar si el contingut és de caràcter informatiu o publicitari, ja que en aquest darrer cas podria vulnerar el Criteri 7 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 15/2023:  Queixa online rebuda el 4 de juliol de 2023, presentada per la senyora M. A. a propòsit de la peça “Llibertat per a l’alcaldessa de Sitges detinguda en una operació anticorrupció”, signada pels periodistes J.G. Albalat i Guillem Sánchez i publicada el 21 de juny al lloc web d’El Periódico de Catalunya

Expedient núm. 14/2023: Queixa presentada pel periodista Rafa Marrasé pel que considera un veto a l’exercici de la seva professió per part de l’Alcaldia de l’Ajuntament de Salou.

Expedient núm. 17/2023: Queixa presentada per la sra. C.A,, en nom de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, en relació a una noticia publicada pel diari El Nacional.cat del dia 26 de juny de 2023 i titulada “Més de 10.000 litres d’aigua llençats a la claveguera diàriament per una fuita a Torroella de Montgrí”. La demandant considera que el diari vulnera els articles 1, 2 i 3 del codi Deontològic.

Expedient núm. 18/2023: Queixa del Grup de Periodistes Ramon Barnils per una informació publicada al diari digital E-notícies per considerar que vulnera els criteris 1 i 2 del Codi Deontològic i el punt 02 de l’Annex B al utilitzar afirmacions que res tenen a veure amb un informe que va publicar el grup i que pretèn denigrar-los i atacar-los.

Expedient núm. 19/2023: Escrit de queixa de la sra. C.P per una possible vulneració del criteri 7 del Codi Deontològic en un programa de Catalunya radio durant la crítica literària que fa Marina Porras i on recomana el llibre “Fucking New York”.