CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                              El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                     Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

Patronat de la Fundació

PRESIDENT

Josep Carles Rius

Ha estat degà de Col·legi de Periodistes de Catalunya (2007-2010) i és autor del llibre Periodismo en reconstrucción (Universitat de Barcelona, 2016). Doctor en Ciències de la Comunicació i Periodisme, ha exercit durant vint-i-cinc anys de professor de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va llicenciar l’any 1980 i va cursar el màster de Periodisme i Investigació. És diplomat en Institucions Europees. Ha estat sotsdirector de La Vanguardia, redactor a El Noticiero Universal, redactor en cap a El Periódico de Catalunya i director del diari Público a Catalunya (2010-2012). Inicià la seva carrera professional a la premsa comarcal, a Tarragona, on va participar en la fundació dels setmanaris Mestral i El Pati. Ha treballat a TVE (1982), ha estat comentarista a la cadena SER i col·labora a Diari de Tarragona. Ha impulsat i presideix la Fundació Periodisme Plural, l’única entitat sense ànim de lucre dedicada al periodisme a Catalunya.

SECRETARI GENERAL

Josep Rovirosa

Llicenciat en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha exercit el periodisme a Ràdio Sabadell, El Diario Vasco de San Sebastià, El Correo Catalán i a La Vanguardia.  En aquest últim diari va ser Defensor del Lector del 2010 al 2015. Expert en Disseny Periodístic, s’ha dedicat, també, a la docència d’aquesta especialitat a les universitats Autònoma de Barcelona, Pompeu Fabra i, en règim de cooperant, a diferents escoles de periodisme centreamericanes. Ha estat membre del Consell de la Informació de Catalunya.

PATRONAT

Col.legi de Periodistes de Catalunya- Maria Jose Recoder

Professora Titular d’Universitat a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. Llicenciada i Doctorada en Ciències de la Informació – Periodisme, a la Universitat Autònoma de Barcelona. DEA en Història i Civilització Contemporània a l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París. Ha desenvolupat diversos càrrecs acadèmics com els de degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Vicerectora de Relacions Institucionals i Comunicació de la UAB  o Adjunta al rector per la Qualitat. A banda de la carrera acadèmica, ha estat vinculada com a redactora, directora o membre del consell editorial amb mitjans de comunicació de proximitat de les comarques del Maresme (revistes Iluro–Sport, El Maresme i Mataró Escrit; Televisió de Mataró, el diari El Punt Maresme, i Mataró Audiovisual que engloba actualment Mataró Ràdio i Televisió de Mataró) i del Baix Empordà (Ràdio Palafrugell).

Montserrat Arbós- Universitat Ramón Llull

És periodista i ha dedicat la major part de la seva carrera professional al seguiment de l’actualitat internacional des de les pàgines del diari Avui, amb especial atenció al conflicte entre Israel i Palestina, i ha fet col·laboracions al diari El País i a Catalunya Ràdio, entre d’altres. Actualment, imparteix classes a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Universitat Ramon Llull) on és Professora del Màster Universitari en Periodisme Internacional i  Coordinadora de Mòdul al Departament d’Humanitats. També és membre del patronat de la Fundació per la Pau.

Universitat Pompeu Fabra- Marcel Mauri

Representa en el Patronat a la Universitat Pompeu Fabra. És Doctor en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra des de 2010 i professor agregat a la mateixa universitat. Actualment és el director del Grau en Periodisme de la UPF. És historiador per la UAB, periodista i professor d’Història del Periodisme i de Deontologia Periodística en el Departament de Comunicació de la UPF. Ha estat consultor d’Ètica i Dret de la Informació en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Ha publicat articles i llibres sobre Deontologia i ètica periodística, les seves principals línies de recerca. Ha treballat i col·labora en diversos mitjans de comunicació locals i nacionals.

Universitat Rovira i Virgili – Arantxa Capdevila Gómez

Professora agregada del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV i membre del grup d’investigació consolidat Asterisc (SGR2009-1146). És llicenciada en Ciències de la Informació (UNAV, 1993) i en Ciència Política (UAB, 1996), i Doctora en Comunicació audiovisual per la UPF (2002), amb una tesi sobre l’apropament metodològic a l’estudi del discurs persuasiu audiovisual. Ha participat en diversos projectes d’investigació centrats en l’estudi de l’ús de metàfores en contextos de conflicte social, així com en l’anàlisi de fenomens relacionats amb les imatges d’organitzacions i de col·lectius construïdes i transmeses pels mitjans de comunicació. També ha dut a terme investigacions centrades en els processos electorals a Catalunya des de 1995, en alguns d’ells com a investigadora principal.  Entre 2014 i 2018 va ser Vicerectora de docència, estudiants i comunitat universitària. Entre 2009 i 2014 va exercir com responsable d’ensenyament dels estudis de comunicació de la URV i entre 2012 i 2014 també com a vicedegana de la Facultat de Lletres d’aquesta universitat.

Universitat Autònoma de Barcelona- Enric Marín

Degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. Doctor en ciències de la informació per la UAB i investigador adscrit a l’Institut de la Comunicació (INCOM-UAB). A més de la UAB, ha impartit docència a la Universitat Ramon Llull i a la Universitat Oberta de Catalunya. Amb anterioritat, ja havia estat degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació (1991-1995), així com coordinador de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, secretari de l’Escola de Doctorat i Formació Continuada, membre i moderador del Claustre de la UAB i secretari general de la Universitat en l’equip del rector Carles Solà.

Il.lustre Col.legi de l’Advocacia de Barcelona- Ramón Casanova

Advocat. Membre de l’ICAB  on és responsable de la Comissió d’Advocats de Responsabilitat Civil i Assegurances i de la Comissió de Deontologia.

El Periódico de Catalunya- Rafael Jorba

Periodista. Inicià la seva trajectòria professional a la premsa comarcal. S’incorporà a la redacció de Mundo Diario l’any 1975. Fou redactor d’El Periódico (1978-1982), del qual va ser posteriorment sotsdirector. L’any 1982 participà en la posada en marxa de l’edició catalana de El País. Va treballat a TVE-Catalunya com a director del
programa Comarques (1983) i cap dels Serveis Informatius (1988). L’any 1990 s’incorpora a La Vanguardia. Del 1993 al 1997 fou corresponsal del diari a París. A la tornada, fins el 2002, n’ocupà la sots direcció. Redactor d’opinió –va escriure la secció diària Bloc de notas (2004- 2005) -i coordinador del consell editorial
(2005-2006). Va participar en la creació de l’edició catalana del diari. Ha estat conseller de pluralisme del CAC (2006-2010). És autor dels llibres Catalanisme o nacionalisme (Columna, 2004) i La mirada del otro. Manifiesto por la alteridad (RBA, 2011). Ha estat guardonat amb els premis de periodisme Diario Madrid i Salvador de Madariaga. És cavaller de l’Ordre National du Mérite de la República francesa. Actualment és secretari del Comitè Editorial de El Periódico de Catalunya.

Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya- Roger Ballescà

Psicòleg, psicoterapeuta, formador i supervisor clínic. Vicesecretari de la Junta de Govern del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya. Psicòleg del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Martorell, Hospital Sagrat Cor. Coordinador del Comitè d’Infància i Adolescència del COPC. Vocal de l’Observatori dels Drets de la Infància.

Sindicat de Periodistes de Catalunya- Montse Melià 

Ha estat membre de la Junta de govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya a l’equip de Montserrat Minobis, Josep Maria Huertas Claveria i Josep Carles Rius, com a degans. He estat directora de RNE a Catalunya entre 2008 i 2011. Redactora a RNE i TVE a Catalunya i com a redactora al Congrés dels Diputats durant l’any 2005. Des de 2011 redactora a TVE-Sant Cugat on va ser membre del Consell d’Informatius que vetlla per l’adequació dels continguts informatius al respecte al dret i la llibertat d’informació.
Llicenciada en Ciències de la Informació a la UAB l’any 1982, va iniciar la carrera
professional a la Cadena 13 i en diverses col·laboracions a altres emissores de ràdio i mitjans informatius. Actualment col·labora al Diari de Tarragona i esporàdicament en alguna tertúlia de ràdio.

Badalona Comunicació- Xavier Casanovas 

Periodista, membre del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Llicenciat en Ciències de la Informació (UAB), màster en Gestió d’Empreses Audiovisuals (UPC), postgrau en Reportatge de Televisió (UPF) i Programa de Màrqueting Digital (ESADE). Director general dels mitjans locals de Badalona Comunicació S.A. (ràdio, televisió i web) i del Festival Internacional de Cinema de Curtmetratges Filmets.
Imparteix classes de ràdio i televisió a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB com a professor associat del Dep. de Comunicació Audiovisual i Publicitat.
Ha estat cap de Continguts i Informatius a Onda Cero Catalunya, i ha
treballat a Com Ràdio, Onda Rambla, RNE-Ràdio 4, La Xarxa, Betevé, TVE, Televisió L’Hospitalet i Cugat Mèdia, entre altres mitjans. També ha estat consultor en comunicació i professor de continguts en social media, pòdcasts i ràdio a les universitats UOC i UIC.