Ja es pot consultar a la secció d’expedients i memòries de la nostra web la memòria corresponent a l’exercici 2015 del Consell de la Informació de Catalunya.
A |
l llarg del 2015, el CIC ha tractat amb especial èmfasi el conflicte d’interessos a la professió, particularment pel que fa als periodistes que combinen la seva activitat amb la promoció d’entitats o marques comercials a les diverses plataformes, una de les queixes més freqüents i motiu també de nombroses consultes del públic. A finals d’abril va tenir lloc una jornada al Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la participació de destacats professionals, i més endavant el CIC encarregà un estudi a una comissió les conclusions del qual han quedat plasmades en un fulletó i al web del CIC i que seran presentades públicament a principis de 2016. Preval, com no podia ser d’altra manera, la necessitat de respectar l’article 7è del Codi Deontològic, en sintonia amb la resta de codis i principis existents a la Unió Europea.
Precisament, el tema del periodisme i la publicitat va ser tractar intensament per un grup de treball –amb la nostra participació- a la reunió anual de consells de premsa europeus, celebrada a la tardor d’aquest any a Viena amb l’assistència de 32 representacions. També es va palesar la seriosa preocupació davant el retrocés de la llibertat de premsa a Europa i es proposà un programa global per situar la ètica periodística com un objectiu prioritari. Concretament, la necessitat urgent d’enfortir el periodisme amb un doble compromís, personal i deontològic, contra la desinformació, el terrorisme, els extremismes polítics, els manipuladors governamentals, els predadors online i el discurs de l’odi. Però també va haver-hi acord en que la resposta no ha de consistir en aprovar noves lleis sinó en reforçar la autoregulació.
A casa nostra, el CIC ha seguit mantenint la col·laboració amb la xarxa de biblioteques per donar a conèixer la seva naturalesa i finalitats, en cada cas amb un convidat que ha parlat de problemàtiques actuals, com ara Pitu Abril (“La corrupció al món de l’esport”) i Carlos Pérez de Rozas (“Els ulls de l’ebola”). També hem col·laborat amb la xarxa d’atenció a persones sense llar sobre el llenguatge als mitjans de comunicació, i amb el Col·legi de Metges en una jornada dedicada al secret professional de metges i periodistes, així com amb diverses universitats catalanes i a l’Estat espanyol.
El nombre de queixes rebudes i tramitades ha estat similar al de l’any passat, i ha tingut una molt favorable acollida el repositori digital del CIC (inclòs en el repositori del Col·legi de Periodistes de Catalunya), creat el segon semestre del 2015, que ha esdevingut una eina de consulta de gran utilitat, donat que recull el fons històric documental del CIC.