“Les xarxes socials no poden convertir-se en caixes de ressonància de mentides, amenaces insults i falsedats, com s’han viscut d’una a manera escandalosa a la darrera campanya electoral als Estats Units”, va dir el president del Consell de la Informació de Catalunya, Roger Jiménez, a l’acte de presentació del seu llibre “Cien casos. La ética periodística en tiempos de precariedad” a la Facultat de Ciències de la Informació de la Universidad Complutense, presidit per la vice-degana del centre, Elena Real.
Davant un públic integrat majoritàriament per estudiants de Periodisme, Jiménez afirmà que aquest ofici segueix essent clau a la vida política, econòmica i social, i reiterà la necessitat de crear i promoure estructures de diàleg des de totes les instàncies implicades en el procés de la comunicació. “Només amb aquest diàleg es podrà donar una presència pública de la veritat, una democràcia real al servei de tothom i en la que tots hi participin lliure i responsablement. Una democràcia digna, més lliure i solidaria.”
El llibre el va presentar la periodista Soledad Gallego-Díaz, que es va referir a la casuística aportada com un missatge alliçonador i positiu a les noves i futures generacions professionals. “Cien casos”, precisà, és una clara aposta per la autoregulació, que defensen el Consell de la Informació i la Comisión de Arbitraje del Periodismo, i evitar així que regulin els governs i els partits polítics. “Com més es reguli, pitjor, perquè no es farà per millorar la llibertat d’expressió sinó per a reduir-la”.
La presidenta de la Federación de Asociaciones de Periodistas de España, Elsa González, demanà a la seva intervenció que “periodisme reflexioni sobre la seva funció i com dur-la a terme. “Treballem per l’interès públic, i els personatges públics no poden romandre aliens a la crítica i la fiscalització de la seva tasca. L’ètica periodística, com la llibertat d’informació, són objectius pels que hi ha que lluitat permanentment.”
“Cien casos” és un llibre basat en casos tancats relatius a la deontologia periodística, amb un pròleg de Manu Leguineche. El podeu trobar també en el servei de préstec del Centre de Documentació Montserrat Roig.