CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                              El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                     Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

El CIC recorda el deure ètic davant casos com el de la noia violada a Igualada

Arran de la cobertura informativa del cas de la noia violada i greument ferida a Igualada, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) considera necessari recordar els criteris ètics sobre el tractament de la violència masclistes i els menors.

El Codi Deontològic va incorporar l’any 2020 unes recomanacions que el periodista ha de tenir molt presents a l’hora d’afrontar informacions tan doloroses i angoixants com aquesta.

Aquí  recordem les que es poden aplicar en el tractament informatiu d’aquest cas:

10. Focalitzar l’autor de la violència masclista.
11. Fugir de les descripcions escabroses, del sensacionalisme i de la conversió de la informació en espectacle . El
morbo no ha de ser un criteri de selecció de la informació.
12. Evitar l’efecte narcotitzant de la rutina i la repetició, que condueixen a la banalització dels fets.
13. Neutralitzar el sexisme en la creació de continguts.
14. Tractar amb rigor les fonts. S’ha d’evitar qui busca protagonisme i qui vol manipular els fets.
15. Destacar els aspectes que donen la dimensió real d’aquest problema social: denúncies prèvies, processos judicials pendents, ordre d’allunyament i d’altres.
16. No difondre imatges de les víctimes sense el seu consentiment o, en el cas que hagin mort, dels seus
familiars. Respectar el dret a la intimitat de les persones agredides i la presumpció d’innocència de les
agressores.
17. No difondre imatges dels menors que puguin estar implicats en els successos d’acord amb el que estableix el criteri 11 del Codi Deontològic:

18. Aportar informacions que siguin eficaces per erradicar la violència masclista: sentències exemplars, seguiment dels casos, seguiment judicial, dades de les entitats relacionades. Informar sobre el perfil dels agressors i les conseqüències de les seves accions. Incloure informació de servei que permeti al públic conèixer com realitzar una denúncia o les mesures judicials, econòmiques i socials a què poden acollir-se les víctimes.
19. Preservar el “dret a l’oblit” de les víctimes pel que fa a la pervivència de les informacions a les xarxes. Sempre que ho sol·licitin, s’haurà d’avaluar* el cas per tal d’evitar que la memòria dels fets les segueixi perjudicant. Alhora s’haurà de tenir en compte l’interès legítim dels historiadors i investigadors socials.
20. Generar sensibilització social sobre la importància i gravetat d’aquest tipus de violència per erradicar conductes violentes i protoviolentes.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *