El Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) i les onze universitats catalanes amb estudis de periodisme organitzen la II Jornada d’Ètica Periodística. L’edició d’enguany tindrà lloc el pròxim divendres 25 de novembre, a les 9.30 h, a la seu de Barcelona del Col·legi. Actualment, ens trobem que el desenvolupament tecnològic provoca cada vegada més conflictes ètics i deontològics.
Cal inscripció prèvia i es pot fer a través de la web del Col.legi de Periodistes
A l’anterior jornada celebrada al novembre de l’any passat les universitats van tenir la ocasió de presentar els seus projectes a la seu del Col·legi de Periodistes, enfocats en l’àmbit de l’ètica periodística. En el cas del Consell de la Informació, es va presentar l’estudi coordinat per Patrícia Ventura sobre Algoritmes a les redaccions.
Aquest any, la jornada està centrada en la intel·ligència artificial, la desinformació o l’espai audiovisual com es pot veure al programa:
Programa
- 9.30 h – Benvinguda institucional
- Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
- Josep Carles Rius, president del Consell de la Informació de Catalunya.
- Carles Pont, degà de la Facultat Comunicació de la UPF.
- 9.50 h – Ètica i Guerra a Ucraïna
- Marta Naberhaus (UIC) i David Meseguer (UPF): La guerra explicada als nens i nenes: una anàlisi de la cobertura del conflicte a Ucraïna dels informatius infantils.
- Irene Powers (UOC): El discurso de la guerra: tratamiento mediático del conflicto en Ucrania en la prensa online española.
- 10.20 h – Ètica i desinformació
- Marcel Mauri i altres autors (UPF): Desinformació i credibilitat informativa en l’era digital: avaluació per part de la població sènior.
- Lydia Sánchez i altres autors (UB): El repte de la desinformació: pensament crític i educació mediàtica i informacional.
- Maria Teresa Sanz (UOC) L’ètica periodística en les crisis sanitàries. Aprenent de la COVID-19.
- 11.00 h – Ètica i perspectives d’anàlisi
- Luiz Peres Neto (UAB): La comunicació inclusiva com un valor ètic per a futurs periodistes.
- Núria Ferran-Ferrer i David Ramírez-Ordóñez (UB): Efectes col·laterals de l’absència de dones com a protagonistes als mitjans de comunicació: El cas de la Wikipèdia.
- 11.30 h – Ètica i exercici del periodisme
- Jaume Suau i David Puertas (URL – Blanquerna): Consells de premsa i ètica periodística en l’era digital: el projecte europeu Media Councils in the Digital Age.
- Oriol Ramis (La Salle) i Jaume Suau (URL Blanquerna): Narratives d’odi: assetjament a periodistes a les xarxes socials.
- 12.00 h – Pausa
- 12.30 h – Ètica i audiovisual
- Mario Pérez-Montoro i Luz Calvo (UB): La dimensió ètica en la comunicació visual de la informació.
- Rebeca Pardo (UIC): Discurso visual del odio y estigmatización en los medios: las imágenes que nos retratan.
- Chus López González (UAO- CEU): L’Ètica aplicada a la comunicació audiovisual de les xarxes socials: el cas del Washington Post i el seu canal de Tik-Tok.
- 13.10 h – Ètica i intel·ligència artificial
- Santiago Tejedor (UAB): Inteligencia Artificial y periodismo: Un desafío informativo, pedagógico y ético.
- Jorge Franganillo (UB): Intel·ligència artificial generativa i periodisme: oportunitats i amenaces.
- Juan Francisco Jiménez (UAO- CEU): El biaix de l’escriptura automàtica al Periodisme: el rol dels corpus de text a l’entrenament de la intel·ligència artificial.
- 13.50 h – Cloenda
- Maria José Recoder, coordinadora del grup treball d’Universitats del CPC.
La moderadora de l’acte serà Núria de José, vicedegana del Col·legi de Periodistes.