CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                              El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                     Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

El CIC i el Col.legi de Periodistes recomanem no utilitzar l’acrònim mena per referir-se als menors migrants

menores extranjeros no tutelados

El terme s’ha convertit en la punta de llança del discurs d’odi que la ultradreta fa servir per criminalitzar la immigració

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya fem una crida als mitjans que encara utilitzen el terme menas per designar els menors estrangers no acompanyats perquè abandonin aquest acrònim en benefici d’altres expressions que defineixin amb més sentit la realitat dels infants i adolescents que han arribat sense família al país. El CIC, com a òrgan d’autoregulació de la professió, i el Col·legi de Periodistes fem aquesta recomanació per evitar des del periodisme responsable l’ús d’unes sigles que la ultradreta ha convertit en un terme xenòfob, que deshumanitza als nois i noies del col·lectiu, els associa a una suposada delinqüència i els converteix en el blanc del discurs d’odi.

El periodisme sempre fa seus els neologismes que sintetitzen un concepte. Fixen la idea i, sobretot, ajuden a descriure amb brevetat nocions que requereixen vàries paraules. Això és especialment important en els titulars de la premsa escrita i per això els mitjans han usat l’acrònim mena des que la immigració va entrar a l’agenda informativa. Tècnicament fins i tot la Fundéu, una fundació patrocinada per l’agència Efe i la Real Academia Española, que els departaments lingüístics dels mitjans utilitzen sovint com a normatiu,  en va regularitzar el seu ús.

Però el terme sempre ha estat envoltat de polèmica. Primer, perquè despersonalitza la realitat d’uns menors en una situació de màxima vulnerabilitat. I després, perquè la ultradreta ha aconseguit atorgar al terme mena la connotació de delinqüència i de falsos privilegis. Això va ser especialment greu en la campanya de les eleccions autonòmiques de 2021 a Madrid, quan Vox va penjar un cartell amb imatges criminalitzadores i un lema basat en una falsedat: “Un mena 4.700 euros al mes. Tu abuela 426 euros de pensión/mes”.

Com a organisme defensor dels drets dels menors, Unicef adverteix que l’ús d’aquesta expressió cosifica els nens i va en contra de l’esperit de la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides. També ho han fet altres institucions humanitàries.

Afortunadament, la majoria de mitjans ja no utilitzen l’acrònim mena. Però els últims dies, el CIC i el Col.legi hem vist amb preocupació que arran dels pactes per assumir l’atenció d’aquests menors, el terme encara és present a titulars de premsa,  a portals informatius digitals i en informatius audiovisuals. 

Per això, i amb la voluntat de respectar el Criteri 11è del Codi Deontològic dels periodistes, que obliga a protegir el dret dels menors,  recomanem utilitzar expressions allunyades del llenguatge que pretén criminalitzar un dels sectors més vulnerable de la societat, i que allunya el periodisme del seu compromís amb la societat democràtica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *