CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                              El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                     Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

De nou el conflicte d’interessos, el criteri més recurrent en les queixes al CIC

En el darrer trimestre de l’any, el Consell de la Informació de Catalunya, exercint la seva tasca de vetllar pel compliment del Codi Deontològic dels periodistes, ha tramitat quatre expedients, tres dels quals han estat relacionats amb el criteri 7 del Codi. 

El quart expedient feia referència a unes informacions no contrastades difoses per una periodista a la xarxa social X, les quals va rectificar posterioment retirant el tuit. 

Podeu consultar als acords, presos pel Ple del CIC en reunió de data 2 de desembre de 2024, a continuació: 

Expedient núm. 16/2024: El dia 10 de juliol de 2024 entra al CIC, per via correu electrònic, una queixa firmada pel senyor R.E. relativa a la periodista de TV3 Helena Garcia Melero. La queixa es refereix a la participació d’aquesta periodista, conductora del magazine matinal “Tot es mou”, en una campanya publicitària emesa per la pròpia cadena pública catalana.  El reclamant considera que aquesta implicació d’una professional en uns espots publicitaris pot contravenir el criteri 7 del  Codi Deontològic.

ACORD: El CIC considera que amb la seva implicació en campanyes publicitàries emeses a TV3 la periodista Helena Garcia Melero incompleix el criteri 7 del Codi Deontològic.

Així mateix, insta un cop més a la CCMA a revisar en un sentit més restrictiu i inequívoc les seves normes respecte a la participació dels seus professionals en campanyes publicitàries o en altre tipus d’actuacions que puguin posar en entredit la seva credibilitat o que puguin crear dubtes sobre la integritat de la informació.

Expedient núm. 21/2024: El dia 22 de novembre de 2024 el CIC rep una queixa firmada pel senyor R.E. relativa a la periodista de TV3 Helena Garcia Melero. La queixa es refereix a la participació d’aquesta periodista, conductora del magazine matinal “Tot es mou”, en una campanya publicitària emesa per la pròpia cadena pública catalana. 

Tenint en compte que el motiu de la queixa i la periodista i mitjà implicats són els mateixos que a l’expedient 16/2024, el CIC ha acordat vincular els dos expedients i fer extensives les al.legacions, ponència i acord amb aquest expedient, relacionat amb la possible vulneració del criteri 7 del Codi Deontològic.

 La queixa fa referencia a l’anunci publicitari emès per TV3 de l’asseguradora Allianz que presenta Helena Garcia Melero, periodista conductora del programa “Tot es mou”, i que, segons el reclamant de la queixa, té importants continguts informatius (per exemple, de la tragèdia al País Valencià). L’anunci va ser emès en bloc publicitari enmig del programa “Polònia”, de dijous 21 de novembre de 2024.

Expedient núm. 20/2024: Escrit de queixa presentat per J.E. Mogas, regidor de Ràdio Municipal, Medi Ambient i Pagesia de l’Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans, sobre la manera d’actuar del periodista esportiu Jordi Martín, de l’emissora municipal Ràdio Palau, per entendre que pot contravenir el Codi Deontològic de la professió periodística en actuar de periodista i alhora treballar per l’Hoquei Club Palau.

Alhora, el CIC adverteix que la possible intromissió de les autoritats municipals en la composició de la plantilla de redactors i col·laboradors de l’emissora local pot representar una ingerència política en l’autonomia periodística del mitjà.

Expedient núm. 18/2024:  Queixa de J.C. sobre un tuit de la periodista Sílvia Cóppulo donant una informació que posteriorment va ser desmentida. El tuit va ser retirat, però el denunciant considera que va ajudar a propagar una mentida.

ACORD: El CIC considera que la periodista Sílvia Cóppulo no va contrastar amb prou diligència la informació del tuit objecte de la queixa, on tampoc va fer una diferenciació prou clara entre informació i opinió. De tota manera, valora la voluntat de rectificació en haver esborrar la piulada amb una disculpa i una breu explicació.

Això sí, la recomanació  del CIC és que la rectificació es faci des del perfil principal del o la periodista i no només com a resposta a un altre usuari, per garantir que aquesta arribi a totes les persones que havien llegit la piulada inicial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *