El 2 de maig el Ple del Consell de la Informació de Catalunya es va reunir per resoldre les ponències fetes sobre les queixes rebudes al CIC. Un dels temes analitzats ha estat la publicació d’imatges sense autorització vinculades al tema de la prostitució i un altre d’una qüestió molt treballada en els darrers mesos, la del conflicte d’interessos .
Podeu consultar les últimes resolucions a la web del CIC, així com la memòria del 2015.
Expedient núm. 11/2015: El passat 1 de desembre de 2015 la Sra. Z. M.S. R. a través de Genera (Associació en defensa dels drets de les dones) va formalitzar una queixa al CIC contra el diari La Vanguardia per considerar que la fotografia de l’article Barcelona prevé una prostitución “legal” publicat el 18 de novembre del mateix any a l’edició digital del diari vulnera el seu dret a l’honor, a la pròpia imatge i a la seva intimitat.
Expedient núm. 12/2015: El dia 10 de desembre de 2015 el senyor T. M. va formalitza una queixa al Consell de la Informació de Catalunya referida a l’activitat del periodista Eduard Virgili, segons la qual estaria simultaniejant l’activitat periodística i les relacions públiques, fet que al comunicant li planteja un dubte sobre “on comença el periodisme radiofònic i a on comença la propaganda”.
Us recordem que qualsevol persona física o jurídica pot presentar un escrit de queixa per la lesió comesa per un mitjà de comunicació dels principis reconeguts pel Codi Deontològic de la professió periodística.
Els escrits de queixa hauran de ser traslladats a la Fundació i s’hauran d’especificar les dades personals de l’individu que es queixa o de l’entitat a la que representa, si s’escau, així com el mitjà de comunicació autor de la lesió i el principi o principis deontològics que consideri vulnerats amb una breu descripció dels fets i una fonamentació de la queixa.
L’escrit de queixa també haurà d’estar acompanyat de la informació o informacions que s’estimi que pressumptament transgredeixen els criteris d’ètica periodística. En el cas de mitjans audiovisuals, s’haurà d’especificar la data del programa on ha aparegut la informació i una breu descripció del mateix indicant les parts que consideri que vulneren el Codi Deontològic.