El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) veu amb preocupació l’àmplia difusió que ha fet la majoria de mitjans de la notícia no confirmada i posteriorment desmentida pel ministeri de Sanitat espanyol del que hauria sigut un brot de còlera a la província de Toledo, a partir de la infecció per consum d’aigua no potable. La persona infectada va ser tractada i donada d’alta, posteriorment, a un hospital de Madrid.
La notícia es va començar a difondre després que la directora general de Salut Pública de Madrid digués que “s’ha produït un cas de còlera diagnosticat a la Comunitat de Madrid” i que s’havia “comunicat al Ministeri de Sanitat i a l’administració territorial corresponent” en referència a la Junta de Castilla la Mancha.
Hores després que la majoria dels mitjans donessin per bona la notícia, especulessin sobre una nova alarma sanitària i parlessin obertament del primer cas de còlera a Espanya en més de 40 anys, el ministeri de Sanitat, a partir de les anàlisis definitives, desmentia que es tractés d’un brot de còlera, atès que “l’agent patògen d’aquest cas és el Vibrio cholerae 01, no toxigènic” i que per tant es tractava “d’una gastroenteritis per vibrio”.
En un moment en què la societat encara està trasbalsada per la pandèmia de Covid i per altres notícies sobre la salut pública, el Consell de la Informació demana a totes les instàncies de l’administració que no col·laborin en la desinformació que suposa la difusió de notícies no confirmades i anima a tots els periodistes a contrastar totes les informacions, especialment les que, com aquesta, tenen tant d’impacte i transcendència social. En aquest sentit, el CIC vol recordar que els periodistes estem obligats a “difondre únicament informacions contrastades amb diligència i evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets” (Criteri 1r. del Codi Deontològic).