CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                                         El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                                    Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

El CIC mostra la seva preocupació per la falsa informació d’un brot de còlera

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) veu amb preocupació l’àmplia difusió que ha fet la majoria de mitjans de la notícia no confirmada i posteriorment desmentida pel ministeri de Sanitat espanyol del que hauria sigut un brot de còlera a la província de Toledo, a partir de la infecció per consum d’aigua no potable. La persona infectada va ser tractada i donada d’alta, posteriorment, a un hospital de Madrid.

La notícia es va començar a difondre després que la  directora general de Salut Pública de Madrid digués que “s’ha produït un cas de còlera diagnosticat a la Comunitat de Madrid” i que s’havia “comunicat al Ministeri de Sanitat i a l’administració territorial corresponent” en referència a la Junta de Castilla la Mancha.

Hores després que la majoria dels mitjans donessin per bona la notícia, especulessin sobre una nova alarma sanitària i parlessin obertament del primer cas de còlera a Espanya en més de 40 anys, el ministeri de Sanitat, a partir de les anàlisis definitives, desmentia que es tractés d’un brot de còlera, atès que “l’agent patògen d’aquest cas és el  Vibrio cholerae 01, no toxigènic” i que per tant es tractava “d’una gastroenteritis per vibrio”.

En un moment en què la societat encara està trasbalsada per la pandèmia de Covid i per altres notícies sobre la salut pública, el Consell de la Informació demana a totes les instàncies de l’administració que no col·laborin en la desinformació que suposa la difusió de notícies no confirmades i anima a tots els periodistes a contrastar totes les informacions, especialment les que, com aquesta, tenen tant d’impacte i transcendència social. En aquest sentit, el CIC vol recordar que els periodistes estem obligats a “difondre únicament informacions contrastades amb diligència i evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets” (Criteri 1r. del Codi Deontològic).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *