Els periodistes esportius han de ser conscients de la seva responsabilitat davant la violència dintre i fora dels estadis i de la necessitat de retre comptes als superiors i col·legues així com a la audiència. Aquest va ser un punt tractat en el curs d’una taula rodona sobre la corrupció esportiva als mitjans de comunicació en el marc d’un seminari internacional celebrat el 24 de novembre a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.
La taula rodona, que tancava el seminari dedicat a la corrupció a l’esport, va estar moderada per Lluís Foix, ex-director de La Vanguardia, i comptà amb la participació de Cristina Cubero (Mundo Deportivo), Enric López Vilalta (TV3), Marcos López (El Periódico) i Roger Jiménez, president del Consell de la Informació de Catalunya (CIC). Al llarg de las seves intervencions i del debat posterior amb els assistents es posà de manifest la reiteració d’un seguit de problemes que sovint comprometen les normes ètiques en aquesta especialitat, com ara la dissolució de les fronteres entre la informació, la opinió i la publicitat; la manca de rigor; el sensacionalisme; criteris esbiaixats en la selecció i jerarquització de les notícies; incitació a la violència (també amb el llenguatge); el sexisme informatiu; el periodisme “militant”; estereotips en les identitats; baixa qualitat de les fonts informatives o invasió de la intimitat.
En contrast, els assistents van destacar alguns principis fonamentals de la deontologia periodística: veracitat, justícia informativa, llibertat i responsabilitat. El professor Víctor Gómez clausurà l’acte, que va comptar també amb la presència de Joan Josep Queralt, catedrático de Dret Penal i director del TransJus, Institut de Recerca de la Facultat de Dret.