CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                              El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                     Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

El CIC aprova els darrers acords sobre les queixes rebudes

Un total de sis expedients han estat tramitats per part del Consell de la Informació de Catalunya, l’òrgan encarregat de vetllar pel compliment del Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya, durant el darrer trimestre. 

El Ple del CIC, en data 1 de juliol de 2024, es va reunir per resoldre, per unanimitat, els expedients que figuren a continuació: 

Expedient núm. 6/2024: Escrit de queixa de l’Associació Verificat sobre el perfil de 8TV a la xarxa social X del dia 8 d’abril de 2024, per un tuit que es va fer viral i que tenia la intenció de desacreditar l’associació. Consideren que s’han vulnerat els criteris 1, 2, 3, 9 i 12 del Codi Deontològic.

ACORD: El Consell de la Informació de Catalunya considera que la informació publicada per 8tv en el tuït difós a la xarxa X el dia 9 d’abril a l’enllaç https://twitter.com/8tvcat/status/1777685529842102717vulnera els Criteris 1 i 2 del Codi Deontològic dels periodistes de Catalunya. Així mateix, recorda que en el cas de que la plataforma Verificat reclami la rectificació d’aquesta notícia,  8tv té l’obligació d’atendre la petició tal com especifica el Criteri 3 del mateix Codi. Altrament, el CIC creu que no concorren les condicions per considerar vulnerats els Criteris 9 i 12 que la queixa també creu infringits.

REFLEXIÓ: 8TV és ara només un compte a xarxes que no genera continguts propis, que no té un espai mediàtic. Actua amb l’aparença d’un mitjà de comunicació.

8TV (anteriorment Citytv i Td8) va ser un canal de televisió en obert que va emetre per la TDT per a Catalunya des del 23 d’abril del 2001 fins al 17 d’octubre del 2023. En al última etapa, estava operat per Emissions Digitals de Catalunya, propietat de OC 2022. Va emetre una programació de caràcter generalista fins que l’empresa va decidir tancar el dia 15 d’octubre del 2023. Va entrar en concurs de creditors i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va anunciar l’inici d’un camí administratiu per a l’extinció de la llicència d’explotació.

Per tant, en aquests moments no queda clar qui és el responsable final dels missatges que es difonen a través de les xarxes  i que molt sovint s’emmarquen en el que podríem anomenar discurs xenòfob i racista. El CIC insisteix en que aquesta confusió entre el que són veritablement mitjans de comunicació i el que són plataformes de desinformació i de difusió de continguts tòxics degraden la qualitat democràtica. Més en aquest cas, com dèiem, quan s’utilitza una marca reconeguda com un mitjà de comunicació que va existir durant més de 20 anys.

Expedient núm. 7/2024: Escrit de queixa de l’Assemblea Veïnal Cunit pel programa “Versió” de RAC1 i la secció de l’humorista Guillem Estadella  on es qüestiona la frontera entre l’humor i el periodisme

ACORD: Es considera que a la secció “Solucions Estadella” del programa “Versió de RAC1”, que protagonitza l’humorista Guillem Estadella no ha respectat el criteri 12 i es demana a l’emissora de ràdio evitar que els seus continguts vulnerin la dignitat de les persones i la seva integritat física i moral. Pel que fa al criteri 7, els continguts als que fa referència la queixa no permeten tenir constància que existeixi aquest tipus de conflicte d’interessos entre Guillem Estadella i l’Ajuntament de Cunit.

Expedient núm. 8/2024: Queixa online del sr. Lluís Sadurní sobre l’actitud de l’alcalde de Premià de Mar en relació a l’emissora de ràdio municipal al voltant d’assumptes que generen polèmica (el més recent, la instal·lació de contenidors digitals al municipi). També es queixa de que al ple municipal d’abril es va tallar l’emissió de la ràdio en el moment d’intervenció del públic, just quan hi havia queixes sobre els contenidors, i del tractament que va rebre ell personalment per part d’una regidora, a qui l’acusa d’haver-li proferit “greus desqualificacions sense cap fonament”.

ACORD: Premià Mèdia no ha incomplert cap punt del Codi Deontològic en relació al tall de l’emissió del debat ciutadà sobre els contenidors després del ple del mes d’abril de 2024.

Tanmateix, el Consell de la Informació insta l’Ajuntament de Premià de Mar a respectar la independència i pluralitat dels mitjans públics del municipi i a encoratjar el debat ciutadà en lloc d’intentar censurar-lo. Només així podrà complir amb la Directiva Europea de Mitjans de Comunicació i amb el punt 6 del Codi Deontològic, per garantir la transparència exigida per l’interès públic.

Expedient núm. 9/2024: Queixa presentada per l’entitat Foment de la Informació Crítica de l’Hospitalet de Llobregat en relació al menyspreu de què se sent objecte per part de la Societat Municipal La Farga Gestió d’Equipaments Municipals que gestiona els mitjans de comunicació públics de L’Hospitalet.

ACORD: El Consell reconeix els bons propòsits que té l’entitat Foment de la Informació Crítica i l’encoratja a continuar perseguint fermament les finalitats descrites en els seus estatuts.

Tanmateix no es pot pronunciar sobre la queixa presentada perquè no pot tenir cap seguretat que els mitjans de comunicació hagin menystingut les activitats d’aquesta entitat, i per tant no pot asseverar que hagin transgredit cap dels principis del Codi Deontològic.

Expedient núm. 10/2024: Escrit de queixa presentat per C.P. sobre el programa de RAC1 ‘Vostè Primer’ per entendre que es produeix un conflicte d’interessos per part del seu presentador, Marc Giró, durant un programa especial emès en directe des de la ciutat de Tarragona.

ACORD: Es considera que l’emissió en directe del programa ‘Vostè Primer’ de RAC1 del dia 17 de maig de 2024 no vulnera els criteris 1 i 7 del Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya.

Expedient núm. 12/2024:  Escrit de queixa del representant de Testigos Cristianos de Jehová per l’emissió d’una entrevista al programa “La Noche en 24 horas” del dia 25 de març de
2024 per considerar que s’han vulnerat els criteris 1, 2, 9, 12 i annex F del Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya, pels comentaris emesos pel presentador i director del programa de RTVE, el Sr. Xabier Fortes

ACORD: El CIC considera que no hi ha hagut vulneració del Codi Deontològic de la professió
periodística a Catalunya per part del programa “la Noche en 24 horas” emès al Canal 24 horas de TVE i s’adhereix per unanimitat a les argumentacions proposades en la resolució 2024/217 emesa per la Comisión de Arbitraje, Quejas y Deontología del
Periodismo 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *