CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                              El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                     Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

El CIC i el Col·legi de Periodistes demanem no vincular violència amb l’origen ètnic després dels fets de Girona i Figueres

Recordem la necessitat de no associar els crims a Girona amb l'origen ètnic dels implicats per evitar la discriminació i estigmatització dels col·lectius. Insistim en el compromís ètic dels periodistes per a una informació veraç i respectuosa amb la diversitat.

Arran de l’assassinat de dues persones a Girona i dels posteriors actes violents a Figueres contra la propietat del presumpte assassí, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya es veuen en l’obligació de recordar una vegada més la necessitat de respectar la diversitat ètnica i cultural i no associar gratuïtament cap fet a l’origen de les persones. Assenyalar la pertinença dels agressors o de les víctimes a un grup ètnic determinat, sense que això tingui rellevància informativa, vexa i estigmatitza tot el col·lectiu i atempta contra l’ètica periodística. Entenem que aquest assenyalament és encara més greu si es fa des dels titulars o des de l’encapçalament de les informacions audiovisuals.

El Codi deontològic de la professió periodística diu que “no es pot discriminar cap persona a causa de la seva condició sexual, discapacitat física o mental, creences, origen ètnic, nacionalitat o extracció social” i que “cal evitar expressions vexatòries que puguin incitar a l’odi i a l’ús de la violència”. També fa explícit que “els periodistes han de ser especialment sensibles amb la diversitat”.

En aquest sentit, veiem amb preocupació que la majoria de pseudomitjans digitals, però també alguns de referència, hagin posat el focus de la informació en l’origen dels protagonistes dels fets, com si la seva pertinença a un grup ètnic fos la causa o la justificació de la violència.

Per això, volem fer una crida a tots i totes les periodistes, tant els que informen des dels mitjans com els que ho fan des de les fonts oficials dels gabinets de comunicació, perquè extremin el seu compromís ètic amb la professió. I no només pel deure que els i les periodistes tenim amb una societat democràtica, sinó també perquè la pervivència de la professió estarà més assegurada amb una informació contrastada i veraç que no amb un clic de més o de menys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *