Davant de la informació apareguda als mitjans de comunicació arran de la detenció dels presumptes responsables d’una xarxa d’immigració irregular a l’aeroport del Prat, el Consell de la Informació de Catalunya recorda que l’expressió “immigrants il·legals” és contrària a l’ètica periodística. No es pot afirmar mai que una persona (que és subjecte de drets) sigui il·legal.
El Consell de la Informació de Catalunya proposa com a alternativa la utilització de les expressions: “en situació irregular”, “indocumentat”, “sense papers” o la més tècnica: “estranger sense autorització administrativa de residència.
Recordem també el comunicat que va fer públic pel CIC i que desprès es va incorporar com a annex E al Codi Deontològic del Col.legi de Periodistes de Catalunya
Adduïm les següents raons:
- No es pot afirmar mai que una persona (que és subjecte de drets) sigui “contrària a la Llei” quan, precisament, la definició d’una persona és la de ser subjecte de drets i obligacions definides per la llei.
- La utilització del terme “il·legal” de manera substantivada no està recollit per cap diccionari.
- És clarament discriminatori que solament rebin el qualificatiu d’ “il·legals” els emigrants procedents d’altres països que no posseeixin l’autorització administrativa per residir a Espanya i mai els infractors d’altres normes administratives (a vegades de major transcendència social) i ni tant sols els delinqüents.
- Aquesta utilització produeix que s’instal·li en l’opinió pública la percepció que “immigrant il·legal” equival a delinqüent.
- A més del seu potencial discriminatori, l’ús del terme “il·legal” referit a un grup o una persona és clarament difamatori, i denigra la seva imatge i dignitat.
Proposem la utilització de les expressions:
- “en situació irregular”
- “indocumentat”
- “sense papers”
- o la més tècnica: “estranger sense autorització administrativa de residència”.