El Consell de la Informació de Catalunya (CIC), en la seva tasca de vetllar pel compliment del Codi Deontològic de la professió periodística, ha tramitat aquest trimestre sis expedients relacionats amb queixes rebudes per part de la ciutadania.
De les sis queixes analitzades, el Ple del CIC, en reunió de data 30 de setembre de 2024, va considerar que s’havia produït una vulneració del Codi en la meitat dels casos però va concloure que no s’havia transgredit en els altres tres expedients oberts (relacionats amb el criteri 7 del Codi Deontològic).
Dels tres casos analitzats pel CIC on els seus membres van veure una transgressió dels criteris ètics, en un d’ells es va constatar la importància de tenir prudència en la difusió de vídeos procedents de les xarxes socials sobretot en casos en que, com el que ens ocupa, es publica un vídeo provinent d’una càmera de seguretat sense consentiment (criteri 4) i amb un contingut explícitament violent, i que, sumat a la peça informativa que l’acompanya, no preserva adequadament la identitat de la víctima (criteri 9) .
Els altres dos expedients afectaven directament al criteri 7 i totes dues queixes estaven relacionades amb la publicació d’informacions sota aparença de publicitat i amb ús del clickbait com a mala pràctica periodística, ja denunciada pel CIC, el Col.legi de Periodistes i les universitats catalanes amb estudis de periodisme.
Les resolucions es poden consultar a continuació (i també a la secció de queixes rebudes de la nostra web):
Expedient núm. 14/2024: Escrit de queixa presentat per l’advocada A.S. en nom i representació de la Sra. A.E. sobre el diari digital ELNACIONAL.CAT i el periodista Sr. Guillem Ramos-Salvat.
ACORD: El Consell de la Informació de Catalunya considera que la publicació sense consentiment d’un vídeo provinent d’una càmera de seguretat, com a document gràfic en la notícia motiu de la queixa, vulnera els Criteris 4 i 9 del Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya. No veu vulnerat, en canvi, el Criteri 6 que també esmenta la queixa.
Expedient núm. 11/2024: Escrit de queixa de la Sra. C.P. per una informació publicada a l’edició digital del diari Regio7 per considerar que es produeix una vulneració del Criteri 7 del Codi Deontològic.
ACORD: El Consell de la Informació de Catalunya considera que, en tant que respon a una estratègia d’autopromoció del mitjà, la informació objecte de la queixa transgredeix el Criteri 7 del Codi Deontològic. Així mateix, l’estructura redaccional del clickbait o pescaclics emprada en la seva redacció és contrària al Criteri 1 que exigeix al periodista “informar de manera acurada i precisa”.
Expedient núm 15/2024: Escrit de queixa de la senyora J.F. sobre la possible vulneració del Criteri 7 del Codi Deontològic per dues informacions amb aparença publicitària publicades al digital E-Notícies.
ACORD: El Consell de la Informació de Catalunya considera que les informacions objecte d’aquesta ponència vulneren el Criteri 7è del Codi Deontològic i també aquelles normes del Codi ressenyades en l’informe sobre el “clickbait” del Col·legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i les onze universitats de Catalunya amb estudis de comunicació.
Expedient núm. 5/2024: Queixa online presentada per la senyora C.P. el dia 4 d’abril de 2024 en relació a la presumpció de conflicte d’interès del físic i periodista Tomàs Molina, pel seu paper rellevant a 3cat en matèria de la sequera i altres temes relacionats amb l’aigua, simultàniament amb la seva pertinença al Consell Assessor d’Agbar.
ACORD: El Consell de la Informació de Catalunya considera que no hi ha cap evidència de que la participació del Sr. Tomás Molina en el Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social d’Agbar vulneri el criteri 7 sobre conflicte d’interessos del Codi Deontològic. No obstant, en casos com aquest el CIC recomana que al perfil públic dels professionals hi constin aquelles dades sensibles que puguin posar en qüestió la imparcialitat del periodista.
Expedient núm. 13/2024:La queixa la presenta el senyor M.F, respecte a les cròniques que escriu el periodista R. Súrio per a La Vanguardia sobre el Primavera Sound 2024. Considera el denunciant que Ramon Súrio pot haver vulnerat el criteri número 7 del Codi Deontològic, ja que a la vegada que escriu pel diari La Vanguardia, també ho fa per a la revista RockdeLux, editada pel Primavera Sound.
ACORD: Analitzat el cas, es conclou que no hi ha conflicte d’interessos pel que respecta a la col·laboració de Ramon Súrio amb La Vanguardia i RockdeLux, i que no s’ha vulnerat el criteri 7 del Codi Deontològic.
Expedient 17.2024: Escrit de queixa de la Sra. C.P. en relació a unes entrevistes publicades pel digital Jornal.cat per considerar que poden vulnerar el criteri 7 del Codi Deontològic.
ACORD: D’acord amb el que s’ha exposat prèviament es considera que el Journal.cat no ha vulnerat el criteri 7 del Codi Deontològic, ja que permet que els seus lectors identifiquin si es tracta d’un contingut patrocinat o no, tenint en compte les indicacions incloses al propi contingut.