CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                              El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                     Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

Conferència organitzada pel CIC sobre el conflicte entre el dret a la privacitat i el dret a la informació, a càrrec de Robert Pinker, professional vinculat a la Press Complaints Comission.

Robert Pinker: “La privacitat és un concepte carregat de connotacions culturals”

La Fundació Consell de la Informació de Catalunya (FCIC) va organitzar el 3 de març passat una conferència sobre el conflicte entre el dret a la privacitat i el dret a la informació. El ponent, Robert Pinker, va analitzar tres casos problemàtics que s’han plantejat a Catalunya des de la perspectiva de la Press Complaints Comission (PCC, la Comissió de queixes contra la premsa) del Regne Unit.

En primer lloc, Pinker va fer referència a les fotografies que es van publicar el mes de setembre passat de les filles del president del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Les imatges s’havien pres durant una sessió fotogràfica a l’edifici de Nacions Unides, i s’havien publicat al compte de la Casa Blanca al web fotogràfic Flickr. D’aquí van passar a les pàgines d’alguns diaris espanyols. Segons Pinker, la PCC no hauria acceptat una queixa del president Zapatero perquè es considera que “els polítics que involucren voluntàriament els fills en les activitats públiques […] comprometen el seu dret a la privacitat”.

El segon cas que Pinker va analitzar va ser el tractament que el diari El Vallenc va fer d’un cas de suïcidi al juliol de 2004. La informació revelava detalls de la vida privada d’una noia, incloent problemes mentals, i anava acompanyada d’una fotografia del seu cos sense vida, mig nu. El professor Pinker va explicar que, tenint en compte aquests elements, la PCC hauria considerat que el diari havia publicat detalls insensibles i innecessaris sobre la mort de la noia. El Síndic de la Premsa Comarcal de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Manel López, va remarcar durant el debat que s’havien omès detalls en l’exposició del cas, com el fet que al tancament de l’edició no se sabia que es tractava d’un suïcidi. La presidenta del Consell de la Informació de Catalunya, Llúcia Oliva, va respondre que, en qualsevol cas, la imatge i algunes de les informacions de l’article vulneraven el Codi Deontològic.

Finalment, el professor Pinker va tractar la publicació dels missatges de mòbil escrits pels diputats catalans Daniel Sirera i Joan Saura el mes de desembre passat. El primer criticava el Partit Popular, del qual forma part, mentre que el conseller d’Interior afirmava en l’sms que la compareixença del president de la Generalitat, José Montilla, era avorrida. La PCC probablement hauria considerat que, en tots dos casos, la informació revelada tenia un interès públic suficient i que, per tant, la intrusió en la privacitat quedava justificada, segons va explicar Robert Pinker.

Al llarg de la conferència, el ponent va reiterar la importància de les diferents perspectives culturals a l’hora de pronunciar-se sobre els conflictes entre la privacitat, la llibertat d’expressió i el dret de la ciutadania a disposar d’informació d’interès públic. En aquest sentit, Pinker va plantejar la dificultat que suposa que cada vegada més els estats de la Unió Europea hagin de tenir en compte les sentències del Tribunal Europeu dels Drets Humans del Consell d’Europa referents a la privacitat, però que és necessari fer-ho.

Robert Pinker ha estat membre de la Press Complaints Comission entre el 1991 i el 2004. Fa poc, va acabar la seva tasca de president internacional del consell de premsa de Bòsnia-Herzegovina, després d’un període de tres anys. Actualment, és consultor internacional.

 

Robert Pinker: “La privacitat és un concepte carregat de connotacions culturals”
http://www.youtube.com/watch?v=sFlIfRGimfw

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *