CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                              El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                     Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

El CIC organitza el I seminari d’Ètica i Periodisme al Cosmocaixa BCN

El CIC va organitzar el passatdia 4 de maig a Cosmocaixa el I seminari sobre ètica i periodisme. El seminari, que va tenir molt bona acollida entre els periodistes, es va enfocar en l’impacte de les noves tecnologies i es va dividir en dues sessions.

En la primera sessió, Elissa Papirno, reconeguda professora de Dret i Ètica Periodística a les universitats de Boston i Hartford, ha fet una Màster Class. Amb el títol Fonts d’informació periodístiques i Internet: esperances i perills, la professora Papirno ha enumerat un sèrie de conceptes que els periodistes han de seguir a l’hora de portar a terme qualsevol tasca periodística, com són la lleialtat als ciutadans, la informació equilibrada entre les diverses fonts, la presa de consciència personal, la humilitat, el respecte a la veritat o la independència. I, per sobre de tot, la professora Papirno ha il·lustrat amb diversos exemples que cal verificar tot allò que arriba al consumidor de mitjans.

José Ramón González, Lluís de Carreras, Roger Jiménez, Manuel Raya, Pepe Baeza, Núria Gispert i Antoni Font han estat els encarregats d’animar les tres taules de debat que han dividit els participants al seminari, una divisió que corresponia a tres temes tant interessants com controvertits: conflicte entre el dret a la imatge, privacitat i dret a la informació; manipulació d’imatges i vídeo; i la immigració.

Després d’un dinar en el que els assistents no han deixat d’intercanviar les opinions i reaccions que havien sortit tant a la Màster Class com a les tres taules de debat, la periodista Rosa Maria Calaf ha moderat un debat entre Vicent Partal, Santiago Ramentol, Josep Lluís Micó i Carles Pérez. La majoria d’intervencions d’aquest acte, que portava per títol Problemes ètics derivats de la presència i les aportacions dels ciutadans al periodisme professional, han anat adreçades a tres aspectes: els mitjans clàssics han de mirar cada vegada més cap al món digital; els comentaris que deixen els lectors als diferents articles s’han de regular perquè no tots aporten el feed-back que esperen els mitjans; i s’ha de acabar amb la expressió “periodisme ciutadà” perquè una cosa és el periodisme i una altra ben diferent són les aportacions que poden arribar a fer els ciutadans.

Llúcia Oliva i Marcel Mauri han posat el punt i final al seminari, amb l’esperança de que tant el Col·legi de Periodistes com el Consell de la Informació de Catalunya continuïn organitzant trobades amb el propòsit de millorar la qualitat del periodisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *