CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                                         El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                                    Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

El CIC apropa el debat sobre ètica i periodisme a la societat

L’allau d’informació desordenada i sense jerarquitzar, la imperiosa necessitat de presentar els fets de manera que responguin el més possible a la realitat, i que els mitjans no publiquin res que no sigui notícia figuren entre els temes que van debatre Roger Jiménez, president del Consell de la Informació  i Josep Maria Ureta, redactor en cap de El Periódico  en una sessió celebrada a la biblioteca Sant Antoni- Joan Oliver el 9 d’octubre.

Roger Jiménez va explicar la naturalesa i activitats del CIC com organisme autoregulador de la premsa a Catalunya i també dedicat a estimular un diàleg públic i obert entre els ciutadans i els professionals de la informació amb la mirada projectada sobre l’ètica periodística. El públic assistent va participar activament en el debat amb preguntes i reflexions sobre el comportament ètic de la premsa, de manera especial en la cobertura de casos com la mort de la nena Asunta.

“Uns mitjans de comunicació veraços, acurats, equilibrats i responsables són essencials per a la nostra democràcia. Una premsa lliure ajuda a mantenir una societat forta i és necessari fer-la públicament transparent i disposada a donar explicacions en tot moment, de la mateixa manera que la premsa demana que ho facin altres institucions”, va asegurar  Jiménez, un dia abans als estudiants de quart curs de Comunicació de la Universitat de Vic.

La xerrada va estar centrada en autoregulació i la funció específica del CIC il·lustrada amb exemples concrets de mala praxis d’alguns mitjans de comunicació, com ara la cobertura sobre la mort de la nena Asunta Basterra a Galicia. Igualment es va apuntar la necessitat de que els periodistes s’esforcin en combinar l’exercici de la llibertat d’expressió amb la màxima responsabilitat. Casos com el de la nena Asunta plantegen, una vegada més, la importància de reflexionar sobre els problemes ètics que es presenten i demanar-se què passaria si la situació s’invertís i el professional de la informació fos la persona sobre la que s’informa.

Xerrada Universitat de Vic.

Xerrada Universitat de Vic.

Aquestes conferències s’afegeixen a la d’“Ètica i periodisme” celebrada el 2 d’agost a la biblioteca d’Aiguafreda (Vallés Oriental), on el president del Consell de la Informació de Catalunya, va estrenar el seu càrrec explicant la naturalesa i finalitats de l’entitat i el Codi Deontològic, així com animant al públic a presentar queixes quan observin que la premsa ha vulnerat els principis que inspiren aquest Codi.

Els assistents es van mostrar interessats en el funcionament del CIC en tant que instància autoreguladora i les seves relacions amb els mitjans de comunicació, així com la finalitat del segell de compromís ètic.

Jiménez va presentar alguns casos pràctics i els tràmits seguits fins arribar a una resolució, concretament, pel que fa als judicis paral·lels, el conflicte d’interessos i la diversitat.

aiguafreda2

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *