CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                                         El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                                    Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

Respecte vers la professió a Catalunya

Els consells de premsa europeus demanen respecte vers el lliure exercici del periodisme a Catalunya i rebutgen les agressions, pressions i assetjaments contra els professionals com a conseqüència de les tensions polítiques i socials derivades del referèndum de l’1 d’octubre.

Amb motiu de la conferència de l’Aliança de Consells de Premsa (AIPCE), que aquest any ha tingut lloc a Budapest, el president del Consell de la Informació de Catalunya, Roger Jiménez, explicà als 33 representants dels organismes autorreguladors la problemàtica situació que viuen els periodistes, sotmesos a agressions físiques per la policia durant la cobertura de la consulta no autoritzada, i també a fortes pressions i manipulacions a les redaccions, especialment als mitjans públics, així com a campanyes d’assetjament a les xarxes socials. A la mateixa sessió va intervenir Maria Dolors Massana, ex-presidenta a Espanya de Reporters Sense Fronteres, qui va presentar un detallat informe d’aquesta organització relacionat amb el mateix tema.


A la reunió de Budapest es va tractar amplament de la situació dels mitjans de comunicació a països de la Europa central, de l’est i sud-est, amb intervencions dels representants d’Hongria, Macedònia, Rússia i Turquia, que van palesar els afanys dels poders públics per controlar la premsa, en alguns casos, com ara Turquia, amb mètodes clarament repressius –tancament de diaris i empresonaments de periodistes-. L’ombudsman de Suècia, Ola Sigvardsson, defensà la independència de la premsa i dels organismes autoreguladors, “perquè els poders polítics sempre estan amatents a exercí el seu control”.

La AIPCE és una aliança dels consells de premsa a Europa que vigilen el compliment dels codis deontològics de la professió periodística als respectius països i defensen la llibertat d’informació. La conferència del 2018 se celebrarà a Finlàndia, i la del 2019, a Geòrgia.

Consulta l’informe presentat pel CIC (anglès)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *