CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                                         El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                                    Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

Glòria Serra demana esperit crític contra les “fake news”

Al món sempre s’han dit mentides, però fins i tot els que mentien abans tenien cara i ulls; ara mana l’anonimat amb algunes excepcions, com ara la dels tres periodistes que dies enrere van llegir un manifest polític a la plaza Colón de Madrid farcit de falsedats. Així es va referir la periodista Glòria Serra al problema de les “fake news” en un acte celebrat el 18 de febrer a la Biblioteca Camp de l’Arpa organitzat conjuntament per la xarxa de Biblioteques de Barcelona i el Consell de la Informació de Catalunya (CIC).

L’anunci de la intervenció de la presentadora del programa “Equipo de Investigación” (La Sexta), presentada pel president del CIC, Roger Jiménez, va fer que la sala on es celebrava l’acte s’omplís des de molt abans del seu inici i, fins i tot, algunes persones no van poder accedir-hi. Glòria Serra analitzà les funcions que corresponen als mitjans de comunicació a les societats democràtiques i les eines que permeten distingir entre una informació ètica i de qualitat de la que no la té. En aquesta línia, explicà els recursos que haurien de fer servir els ciutadans per poder exigir el seu dret a la millor informació.

La periodista es va referir a les diferències entre els mitjans convencionals i les pàgines web, on quasi ningú firma amb el seu nom. El públic, digué, es troba encapsulat i desapareix l’esperit crític degut al sentiment humà narcisista que tracta sempre de tenir la raó, i explicà la seva experiència personal en ser expulsada d’un xat a WhatsApp per tractar de corregir dades falses.

“Les ‘fake news’ són un producte dels baixos instints, de la cerca de solucions fàcils en un món molt complex que necessita més que mai trobar-hi significats. Com a conseqüència, la manca de llibertat, l’augment de la violència i l’agressivitat i la manipulació que patim pels poders i els diners … Estem perdent la correcció, base de la democràcia, i també la cultura de l’esforç que ens mou com a societat”.

Al torn de preguntes que es va obrir després entre el públic, Glòria Serra es va mostrar optimista com a ciutadana, però insistí en l’esperit crític vers les “fake news” i demanà un esforç de transparència a tots els nivells, inclosos els mitjans de comunicació a les diferents plataformes.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *