CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                              El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                     Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

Presentació de l’estudi sobre IA a les redaccions i les recomanacions per dotar-la dels valors ètics del periodisme

NdP. El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) presenta l’estudi sobre Intel·ligència Artificial a les redaccions i les recomanacions per dotar-la dels valors ètics del periodisme.

  • A la presentació han intervingut la seva autora, Patrícia Ventura, Albert Sabater, director de la Càtedra- Observatori d’ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya i, de part del CIC, Salvador Alsius i ha actuat de moderador el secretari general, Josep Rovirosa.
  • A partir del procés de reflexió i les conclusions de l’estudi -i com a òrgan que vetlla pel compliment del Codi Deontològic dels periodistes de Catalunya-, el CIC ha elaborat una sèrie de recomanacions  per dotar la IA amb els valors ètics del periodisme i ho ha fet des de la convicció que aquesta tecnologia pot convertir-se en una potent eina editorial sempre que els seus usos estiguin guiats pel compromís amb la qualitat informativa i la missió periodística de servei públic.

Aquest matí s’ha presentat a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya l’estudi elaborat pel Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ‘Algoritmes a les redaccions: reptes i recomanacions per dotar la Intel·ligència Artificial (IA) dels valors ètics del periodisme.

En l’acte de presentació han intervingut Patrícia Ventura, autora de l’estudi, Albert Sabater, director de la Càtedra- Observatori d’ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya, i Salvador Alsius, conseller del CIC.

L’estudi fa una radiografia de quina és la implantació de la intel·ligència artificial a les redaccions periodístiques del país i fa una sèrie de recomanacions per usar els algoritmes amb els criteris propis de l’ètica periodística.

En la presentació, Patrícia Ventura ha dit que “els mitjans valoren els continguts automatitzats” i ha recalcat que “la tecnologia es pot i s’ha de dissenyar amb valors”

En el seu torn, Albert Sabater, des d’una visió humanista sobre la intel·ligència artificial  ha posat l’accent en que aquesta no ha de substituir les persones sinó augmentar les seves capacitats. I fent referència al big data, ha assenyalat que “és més important la qualitat de les dades que el seu volum”.

Finalment, Salvador Alsius s’ha preguntat retòricament quina és la utilitat de les recomanacions fetes pel CIC, per arribar a la conclusió de que han de ser “un estímul o una pluja fina per mantenir la consciencia de que els periodistes hem de fer bé la nostra feina”.

Les recomanacions elaborades pel Consell de la Informació de Catalunya es centren en:

– Vetllar per l’origen i la diversitat de les dades i mantenir una vigilància constant sobre la seva representativitat

– Assegurar la qualitat tècnica dels processos de tractament de les dades per tal de minimitzar els riscos i mitigar els errors

– Fins allà on es pugui, donar a conèixer als usuaris l’existència dels algoritmes i els trets bàsics del seu funcionament

– Recollir només les dades personals necessàries, anonimitzar-les si no són rellevants i preservar-les d’un mal ús per part de tercers

– Evitar que l’ús d’algoritmes per fer informació “a mida” contribueixi a soscavar el pluralisme o perjudiqui persones vulnerables

– No oblidar que és el professional qui té el tarannà ètic que no té la màquina

– Assolir els graus de capacitació suficient per conjuminar el coneixement de la tècnica i l’aplicació dels principis ètics

– Promoure la recerca encaminada a explorar la convergència entre la eficàcia tècnica dels sistemes i els valors d’un periodisme ètic

L’acte s’ha pogut seguir també per streaming a travès del canal de Youtube del Col.legi de Periodistes de Catalunya.

L’estudi i les recomanacions es poden trobar a la web del CIC

Consulta la versió en castellà de l’estudi aquí 

ENG Algorithms in the news: challenges and recommendations for artificial intelligence with the ethical values of journalism 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *