CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                                         El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                                    Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

‘Els reptes ètics del periodisme’, un cicle per recordar els 30 anys del Codi Deontològic i els 25 del CIC

El Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes compleix trenta anys i la institució creada per vetllar el seu compliment, el Consell de la Informació de Catalunya, vint-i-cinc anys. Amb motiu d’aquest doble aniversari, les dues entitats, conjuntament amb les universitats que imparteixen estudis de periodisme, han programat per aquesta tardor un cicle de taules rodones.

Podeu consultar el programa complet del cicle en aquest enllaç.

Les trobades estan dedicades a aprofundir en cinc qüestions claus:

 • Com fer front al discurs d’odi.
 • Com preservem la independència professional per combatre la mentida.
 • Com lluitem contra la precarietat que debilita la professió.
 • Com garantim un tracte digne a les persones i com aconseguim trencar la bretxa de gènere a la professió.
 • La sisena i última sessió constituirà un homenatge als i les periodistes que van impulsar el Codi Deontològic ara fa trenta anys.

L’objectiu de les jornades és que periodistes en exercici comparteixin les seves experiències, no només amb els seus companys de professió, sinó amb les futures generacions de periodistes i amb el conjunt de la societat. Per això en totes les sessions hi assistiran representants de col·lectius socials implicats en les diferents temàtiques tractades. I per això, també, quatre de les sis sessions se celebren en les Facultats de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat Ramon Llull (URL) i Universitat Rovira Virgili (URV). En tots aquests casos, els estudiants estan convocats a participar de forma activa.

La primera sessió se celebra el proper dijous, 22 de setembre a la sala d’actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Porta per títol ‘Periodisme contra el discurs d’odi’ i l’objectiu és reflexionar sobre la necessitat, com diu el criteri 12 del codi deontològic, de “respectar la dignitat de les persones i la seva integritat física i moral: No es pot discriminar cap persona a causa de la seva condició sexual, discapacitat física o mental, creences, origen ètnic, nacionalitat i extracció social. Així mateix, cal evitar expressions vexatòries que puguin incitar a l’odi i a l’ús de la violència. Els periodistes han de ser especialment sensibles amb la diversitat i actuar amb sentit de justícia i respecte a les persones i els grups afectats”.

En la primera jornada ja han confirmat la seva assistència els directors i directores dels principals mitjans de comunicació, i, també, representants dels col·lectius que són especialment vulnerables al discurs d’odi. En l’acte intervindran els periodistes Joan Maria Morros (degà del Col.legi de Periodistes), Josep Carles Rius (president del CIC), Anna Bosch, Fàtima Llambrich, Helena López Vallejo i Sergi Pàmies. Núria de José, vicedegana del Col.legi, moderarà la jornada.

Les jornades són gratuïtes i cal inscripció prèvia a cic@periodistes.cat 

programa complet sessions

 

 

2 comentaris

 1. Eva
  15 setembre 2022

  Hola,
  Enhorabona per la iniciativa.
  M’agradaria saber si hi haurà retransmissió en línia.
  Gràcies

  • consell
   16 setembre 2022

   Bon dia,
   Et confirmem que també es passarà per streaming i estarà penjat al canal de Youtube del Col.legi de Periodistes. Gràcies pel teu interès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *