CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                              El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                     Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

El CIC resol una queixa presentada per l’associació Impulso Ciudadano

El 29 de març de 2023, l’entitat Impulso Ciudadano va formular una queixa en línia al Consell de la Informació de Catalunya (CIC) al·legant que el diari El Punt Avui vulnerava els dos primers criteris del Codi Deontològic de Periodistes.

La secretària de l’associació es va posar en contacte amb el CIC amb motiu d’una notícia titulada “El Suprem torna a prohibir la llibertat d’expressió en el balcó de la Generalitat”, la qual havia estat publicada el dia anterior al diari digital El Punt AvuiEn el segon paràgraf de l’article, es fa servir el qualificatiu “ultradreta” per referir-se a l’entitat, una descripció que consideren que és falsa i està escrita amb la intenció de deslegitimar Impulso Ciudadano. La secretària també especifica que aquesta qualificació no s’aplica a la resta de la notícia a la qual no entren a valorar. Amb aquestes afirmacions argumenta que es vulneren el criteri 1 i 2 del Codi, que fan referència a informar amb precisió i a evitar perjudicis per informacions sense prou fonament.

El CIC es va posar en contacte amb el diari, però no va obtenir resposta, fet pel qual els membres del Consell consideren que el mitjà no té intenció d’oferir cap explicació.

La peça informativa tracta sobre la decisió del Tribunal Suprem que va rebutjar el recurs presentat per la Generalitat referent al cas de les pancartes al balcó del govern, una queixa que va ser presentada al Suprem per l’entitat en qüestió.

Davant la falta d’al·legacions per part del mitjà, i tenint en compte que l’ús de la terminologia és una decisió editorial, el Consell valora que l’ús del terme “ultradreta” per descriure l’entitat és poc adequat i innecessari, ja que no aporta elements informatius, per tant, “podria vulnerar els criteris 1 i 2 del Codi”, conclou el Consell.

Tanmateix, assenyalen que la interpretació del cas és complexa sense les explicacions del mitjà o del periodista i puntualitzen que l’ús del qualificatiu “ultradreta” podria haver-se utilitzat de manera descriptiva per situar l’entitat dintre de l’espectre polític.

CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *