CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                              El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                     Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

Consulta les queixes resoltes pel CIC del primer trimestre de l’any

Ja estan disponibles els acords presos pel Consell de la Informació de Catalunya sobre les queixes tramitades en el primer trimestre de l’any 2024. En total, han estat quatre els expedients oberts i resolts en reunió plenària de data 15 d’abril de 2024, i aprovats per unanimitat. A aquests expedients, s’han de sumar dues queixes que no van ser admeses a tràmit pel CIC.

Expedient núm. 24/2023: Queixa presentada per l’Associació Observatori de Drets Humans (Observatori DESCA), en relació a una peça emesa en directe el dia 2 de desembre de 2023 dins del programa “El Suplement” de Catalunya Ràdio, presentat per Roger Escapa. Segons l’Observatori DESCA, la peça, titulada al web Tomás Molina: “L’any 2027 la temperatura haurà augmentat un grau i mig”, ha posat el focus sobre una campanya de  desprestigi generada a les xarxes socials, a partir de les declaracions fetes al Canal 3/24 per una treballadora de l’entitat que actuava, en el moment dels fets, com a cara visible de la mateixa.

ACORD: El Consell de la Informació de Catalunya considera que la peça titulada Tomás Molina:
“L’any 2027 la temperatura haurà augmentat un grau i mig” del programa El Suplement
de Catalunya Ràdio no va vulnerar els criteris 1, 6, 9 i 12 del Codi deontològic dels
periodistes de Catalunya.
Tampoc es pot parlar de vulneració de l’annex B punt 2, atès que aquest es limita a fer
recomanacions puntuals sobre l’ús d’internet i el programa s’emet a través d’una
emissora convencional de ràdio.

Expedient núm. 2/2024: Escrit de queixa presentat per La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) per una informació publicada al portal digital terrassadigital.cat el 8 de gener de 2024  sobre una menor, donant dades que permeten la seva identificació.

ACORD
La publicació de les dades que permeten la identificació d’una adolescent en la
informació del digital “terrassadigital.cat”, publicada el dia 8 de gener de 2024, que ha
motivat la queixa de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència vulnera
el Criteri 11 del Codi deontològic de la professió periodística a Catalunya.
No obstant això, el Consell de la Informació valora molt positivament la supressió de la
notícia del canal digital tant bon punt el mitjà ha tingut coneixement de la queixa
presentada per la DGAIA.

Expedient núm. 3/2024: Queixa presentada per l’Associació Observatori de Drets Humans (Observatori DESCA) a EDR Interactiva S.L., responsable del web e-noticies.cat, en relació a una peça publicada el dia 29 de novembre de 2023 en la que es parla d’un membre de l’associació que en el moment dels fets feia de portaveu de l’organització. La peça, titulada Activista climàtica diu tenir ‘ecoansietat’ i l’enxampen viatjant per tot el món. Destapen la incongruència de G.T.,  consisteix en un conjunt de cites a comentaris ofensius apareguts a les xarxes socials, sense matisos, aclariments o informacions rellevants.

ACORD
El Consell de la Informació de Catalunya considera que la peça titulada Activista
climàtica diu tenir ‘ecoansietat’ i l’enxampen viatjant per tot el món. Destapen al
incongruència de G.T., publicada a la web e-noticies.cat, vulnera els criteris 1, 2, 9 del
Codi deontològic dels periodistes de Catalunya. En el cas de l’annex B punt 2, no resulta
aplicable en aquest cas ja que es limita a fer recomanacions puntuals sobre l’ús
d’internet.

Expedient núm. 4/2024: Escrit de queixa presentat per LCT, rebut del 22 de febrer del 2024, per una informació publicada a l’edició digital de El Periódico segons la qual la presó de Brians va activar el protocol anti-suïcidi en finalitzar el judici a Dani Alves.

ACORD
Es considera que la informació publicada el 18 de febrer de 2024 a l’edició digital de El
Periódico sota el títol “La cárcel Brians 2 activó el protocolo antisuicidio con Dani Alves,
según su compañero de celda” ha vulnerat els Criteris 1 i 2 del Codi Deontològic de la
professió periodística a Catalunya.

Les queixes i expedients resolts també es poden consultar a la secció de la web “Ètica i deontologia”, a l’apartat de QUEIXES TRAMITADES
Per rebre l’arbitratge del CIC qualsevol persona o entitat pot presentar una queixa per la lesió comesa per part d’un professional o mitjà de comunicació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *