CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                                         El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                                    Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

El CIC ha rebut 575 queixes per presumta vulneració del Codi Deontòlogic

En els seus primers quinze anys de vida, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha rebut més queixes pel tractament de la immigració als mitjans de comunicació que per qualsevol altra qüestió. Aquest és un dels resultats de l’estudi encomanat pel CIC   sobre la seva trajectòria i que ha estat realitzat pel Grup de Recerca en Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, dirigit pels professors Salvador Alsius i Marcel Mauri.

presentació_cic

Foto de Jordi Gratacós

El CIC s’encarrega de vetllar pel compliment del Codi Deontològic de la professió periodística catalana, gestionant les queixes de la ciutadania quan considera que aquest codi ha estat vulnerat. Des de 1997, el  CIC ha rebut 575 reclamacions per presumpta vulneració del Codi, moltes per violació de més d’un article a la vegada.

L’article 12 del Codi fa referència al racisme i la xenofòbia, i ha estat invocat 361 vegades en les reclamacions presentades i el més vulnerat pels mitjans catalans.  Segons l’article 12, cal escriure informacions i opinions tot evitant “suscitar discriminacions per raons de gènere, raça, creences, extracció social i cultural i malaltia, així com incitar a l’ús de la violència”.

A part del 12, els altres tres criteris del Codi més vulnerats són: el 2 que recomana difondre únicament informacions fonamentades; l’1 que diu que s’ha d’observar sempre una clara distinció entre els fets i opinions o interpretacions, i el 9 que recomana respectar el dret de les persones a la seva pròpia intimitat i imatge.

Els diaris d’informació general, la premsa local i les televisions són els mitjans sobre els que el Consell ha rebut més queixes. Així mateix, més de la meitat de les reclamacions rebudes pel Consell ho han estat contra els mitjans de difusió estatal.

Els que han presentat la majoria de les reclamacions han estat  particulars i ONG’s, la més activa SOS Racisme, que és qui més queixes ha presentat invocant l’article 12 del Codi deontològic.

La majoria dels 430 dictàmens realitzats pel CIC han estat favorables als reclamants, 219 contra 118, i 38 han estat ambigus o conciliadors.

Segons l’estudi, la majoria de mitjans acusats no han reconegut les seves transgressions del Codi. Tot i així, els mitjans de comunicació que estan adherits al Consell de la Informació de Catalunya es comporten de manera més ètica que els mitjans que no ho son.

Veure contingut de l’estudi

Si vols més informació, contacta amb nosaltres a cic@periodistes.org

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *