CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                                         El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                                    Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

EUiA contra ràdio Sabadell per l’adjectivació del grup municipal

QUEIXA AL CIC

El Grup Municipal Esquerra Unida i Alternativa de Sabadell va queixar-se al CIC per l’adjectivació usada habitualment per la ràdio i  web municipals de Sabadell per a referir-se a EUiA, que a Sabadell té un grup municipal propi. La representant del grup diu que ells s’han dirigit als professionals d’aquests mitjans perquè corregissin aquesta adjectivació i no han fet.

euia

A la queixa, EUiA diu que són  ”un moviment sociopolític integrat per comunistes, però també per molta altra gent d’esquerres que no es senten en absolut representats per aquesta ideologia”.

En l’opinió dels reclamants,  “aquesta actitud de Ràdio Sabadell vulnera els punts 1,2 delCodi Deontològic i demanen rectificar amb diligència informacions i opinions que s’hagin demostrat falses i que resultin perjudicials pels drets o interessos legítims dels organismes afectats”.

La versió del mitjà

radiosabadell Segons el director del mitjà, “ la utilització de l’adjectiu comunistes per referir-nos a Esquerra Unida i Alternativa no obeeix, ni de bon tros, a cap prejudici ni intencionalitat concreta, en el ben entès que el mot en qüestió no té, al nostre entendre, cap connotació pejorativa”.

El director de Ràdio Sabadell explica que tenen apel·latius per tots els grups municipals de Sabadell, a part del seu nom oficials i que “en tots aquests casos, inclòs el que fa referència a EUiA, entenem que és una fórmula clara i fàcil per als redactors a l’hora de fer la seva feina i, sobretot, per ais oients/lectors a l’hora de comprendre les informacions.

En definitiva, conclou el director de Ràdio Sabadell “la utilització del concepte comunistes per part dels Serveis informatius de Ràdio Sabadell 94.6 no va més enllà d’un recurs periodístic”. Per aquest motiu entén que “no es vulneren en cap cas els punts 1, 2 i 3 del Codi Deontològic.

En tots els casos (tant en antena com en web) l’adjectivació en qüestió s’efectua amb posterioritat a la menció del nom de la formació i de les seves sigles i per tal de no haver de reiterar aquests conceptes en espais de text massa curts. D’altra banda, creiem que la proposta que ens va efectuar oralment la portaveu per tal que utilitzéssim l’expressió formació d’esquerres no respon a les necessitats estilístiques i semàntiques que motiven la nostra praxis, a més d’afegir un punt de confusió a les informacions i resultar extremadament inconcreta en referència a les altres formacions d’esquerra que hi ha representades a L’Ajuntament de Sabadell i al mapa polític local i general”.

No hi ha vulneració però la rádio peca de falta de precisió i rigor

El Consell entén la queixa d’EUiA que no se sent identificada amb el qualificatiu de “comunistes”.

Encara que el CIC entèn que Ràdio Sabadell no vulnera el Codi Deontològic perquè el tema no afecta a la informació en concret, quan qualifica EUiA com  “els comunistes”, peca de falta de precisió i rigor.

És lícit per part dels periodistes, voler trobar un sinònim per descriure la coalició, més enllà del nom. Malgrat això, si en anomenar EUiA com “els comunistes”, la coalició no s’hi sent representada, cal buscar un terme que descrigui millor el que és EUiA.  Un exercici honest i rigorós del periodisme recomana escoltar les raons d’aquest grup, i reconèixer l’existència d’altres ideologies en la manera d’anomenar-lo. Cal trobar un sinònim que reflecteixi aquest pluralisme ideològic que hi ha dins la coalició i respongui millor a la seva denominació.

D’altra banda, si els representants d’EUiA  han demanat reiteradament la correcció d’aquest concepte perquè no  s’hi senten identificats, caldria que el director de Ràdio Sabadell s’assegués a negociar amb ells un apel·latiu que correspongués a la seva realitat.

En conclusió, en honor a l’honestedat i el rigor periodístic, el Consell de la Informació de Catalunya recomana a Ràdio Sabadell de parlar amb els representants a l’Ajuntament de Sabadell d’EUiA i fer l’esforç de trobar una solució a aquest conflicte amb la que uns i altres puguin sentir-se satisfets.

(veure resolució completa)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *