CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                                         El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                                    Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

El Ple del CIC resol queixes tramitades al tercer trimestre de l’any

Els membres del Consell de la Informació de Catalunya es van reunir el passat 24 d’octubre de 2022 per adoptar i resoldre els acords en relació a les darreres queixes presentades.

Qualsevol persona física o jurídica pot presentar un escrit de queixa per la lesió comesa per un mitjà de comunicació dels principis reconeguts pel Codi Deontològic de la professió periodística.

 

 

Es poden consultar a continuació:

Expedient núm. 6/2022: Escrit de queixa de M.F. per un possible conflicte d’interessos de Betevé, concretament amb la periodista Marta Armengou, que és la directora del programa “La Cartellera” de Betevé, però també la mateixa persona que forma part del comitè de selecció de pel·lícules del festival Docs Barcelona. El reclamant considera estrany que  aquest programa de televisió cobreixi el festival i, a la vegada, la seva directora en formi part de l’organització que el fa possible.

Expedient núm. 11/2022: Escrit de queixa de la Sra. M.I. per una notícia publicada per l’edició Tarragona Digital de Catalunya Diari (i que utilitza com a font informativa el mitjà El Caso) per considerar que fa un tractament informatiu sensacionalista i escabrós sobre la mort de la seva parella a un incendi al domicili comú, la qual cosa podria vulnerar els criteris 1 i 2 del Codi Deontològic.

Expedient núm. 15/2022: Escrit  del Síndic de Greuges en relació a les informacions aparegudes en alguns mitjans de comunicació sobre l’agressió sexual patida per una noia a Igualada, que podrien vulnerar el Codi Deontològic de la professió.

Expedient 16.2022: Escrit de queixa del Sr. F.D. (enviada en primer lloc a través de twitter) sobre el fenomen del “clickbait” per considerar que és una mala praxis per part dels mitjans de comunicació i que vulnera el Codi Deontològic.

Expedient núm. 21/2022: Escrit de queixa de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya, per una informació publicada al Diari de Terrassa sobre la història d’una noia provinent d’Ucraïna per considerar que es vulneren els criteris 9 i 11 del Codi Deontològic al no preservar la seva intimitat i difondre imatges que permeten la seva identificació.

Expedient núm. 22/2022: Escrit de queixa de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya per la publicació d’una notícia al diari La Mañana titulada “Les nenes encara tenen por” per aportar informació sobre menors d’edat, fet que podria vulnerar els criteris 9 i 11 del Codi Deontològic.

Expedient 23.2022 : Escrit de queixa de l’Ajuntament d’Aiguafreda  traslladat pel Col.legi de Periodistes de Catalunya en relació al programa El Circ de 8 TV pel tracte vexatori que van donar a un ciutadà del municipi aprofitant el seu estat de persona malalta per treure’n profit en el programa.

Expedient núm. 24/2022:  Escrit de queixa de la senyora LMC, rebut el dia 2 de juliol de 2022, denunciant una possible pràctica de publicitat encoberta en diverses informacions publicades a l’edició digital de El Periódico.

Expedient núm. 25/2022: Escrit de queixa de la sra. L.M. per un possible conflicte d’interessos en la periodista i presentadora del programa “Cafè d’idees” de Televisió Espanyola, Gemma Nierga,  la qual també intervé en un podcast patrocinat per La Caixa.

Expedient núm. 28/2022: (EXPEDIENT REOBERT PENDENT DE NOVA RESOLUCIÓ) Queixa online rebuda el 12 de juliol de 2022, presentada per la senyora C.P. sobre una crítica teatral signada per Juan Carlos Olivares i una altra peça signada per Andreu Gomila sobre l’obra Una imagen interior, inclosa al programa del Festival GREC. La peça de Juan Carlos Olivares a la pàgina 30 de la secció de Cultura del diari “La Vanguardia” i la peça d’Andreu Gomila es va publicar el 30 de maig al mateix diari, amb el títol “Alucinación en el museo”.

Expedient núm. 30/2022: Escrit de queixa de la senyora M.C. per un possible conflicte d’interessos en la revista Entreacte pels articles de Juan Carlos Olivares parlant de la companyia Teatre Lliure, tenint en compte que forma part de l’equip de la companyia teatral.

Expedient núm. 31/2022: Escrit de queixa del sr. J.A, traslladada pel Col.legi de Periodistes de Catalunya, en relació a una informació publicada per la periodista Tura Soler al diari El Punt Avui, per considerar que es pot haver vulnerat el Codi Deontològic pel tractament que donen a la notícia explicant fets que afecten a la seva la família

Expedient núm. 36/2022: Escrit de queixa de la Sra. M.A. per una informació publicada al digital El Nacional (En Blau) el dia 5 d’octubre de 2022, la qual considera que vulnera els criteris 1,2 i 3 del Codi Deontològic donat que treu de context un tuit enviat per la reclamant  i unes declaracions fetes a un diari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *