CLICKBAIT El Col.legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i onze universitats denuncien el ‘clickbait’ com una amenaça pel periodisme

En defensa dels valors ètics del periodisme                                                              El CIC és l’òrgan d’autoregulació de la professió periodística a                                                                                                                                                     Catalunya que vetlla pel compliment del Codi Deontològic 

El CIC mostra la seva preocupació per les declaracions del president del FC Barcelona desqualificant els periodistes que han investigat les suposades irregularitats laborals en les obres del Camp Nou

“Matar el missatger” és una pràctica tan antiga com ineficaç que només condueix a la desinformació

Arran de les declaracions fetes pel president del FC Barcelona (1), Joan Laporta, en les que desqualifica les informacions elaborades per un equip d’investigació del diari El Periódico, amb l’únic argument de que estaven fetes des “d’apriorismes ideològics”, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) vol fer una sèrie de consideracions:

1.- Disposar d’una informació contrastada i veraç és un dels drets reconeguts en la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides. L’obligació de garantir aquest dret recau principalment en els periodistes. Però també en són responsables les persones amb càrrecs de representació quan parlen a través dels mitjans.

2.- El primer punt del Codi Deontològic de la professió periodística obliga a separar amb claredat les informacions de les opinions. Quan el senyor Laporta rebat les informacions sobre suposades irregularitats laborals en les obres de remodelació del Camp Nou, amb l’únic argument de que estan fetes amb “apriorismes ideològics” i sense aportar-ne proves, està acusant els periodistes d’actuar sense ètica. I creiem que aquesta és una acusació greu.

3.- El debat periodístic es basa en les dades aportades per totes les parts, en permanent contrast. “Matar el missatger” és una pràctica tan antiga com ineficaç que només condueix a la desinformació. I en un moment en que qualsevol debat s’amplifica de forma acrítica a les xarxes, creant grups aïllats i en permanent conflicte, creiem que desqualificar gratuïtament la feina dels i de les periodistes condueix a l’enfrontament i pot arribar fins i tot a l’odi. Cal que tothom prengui consciència de que atiar aquest tipus de discursos i debats no ajuda a asserenar els ànims en una societat ja molt crispada.

4.- Com a òrgan de mediació entre els mitjans d’informació i la ciutadania que senten vulnerats els seus drets per una actuació periodística, el CIC s’ofereix, com sempre, a estudiar i resoldre qualsevol conflicte d’aquesta naturalesa. Però rebutja sense matisos les desqualificacions sense arguments. Creiem que els legítims interessos de qualsevol actor social es poden i s’han de defensar amb arguments. Però el dret de la ciutadania a la informació no es pot emmascarar amb subterfugis com la desqualificació i el descrèdit.

(1) Declaracions disponibles a partir del minut 47:55 de l’àudio del final d’aquesta pàgina: https://www.rac1.cat/el-mon/20240202/118389/joan-laporta-destituirem-xavi-passi-passi-aquesta-temporada.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *