Queixes tramitades
RESOLTES AL PLE DEL CIC DE DATA 30 DE SETEMBRE DE 2024
Expedient núm. 5/2024: Queixa online presentada per la senyora C.P. el dia 4 d’abril de 2024 en relació a la presumpció de conflicte d’interès del físic i periodista Tomàs Molina, pel seu paper rellevant a 3cat en matèria de la sequera i altres temes relacionats amb l’aigua, simultàniament amb la seva pertinença al Consell Assessor d’Agbar.
ACORD: El Consell de la Informació de Catalunya considera que no hi ha cap evidència de que la participació del Sr. Tomás Molina en el Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social d’Agbar vulneri el criteri 7 sobre conflicte d’interessos del Codi Deontològic. No obstant, en casos com aquest el CIC recomana que al perfil públic dels professionals hi constin aquelles dades sensibles que puguin posar en qüestió la imparcialitat del periodista.
Expedient núm. 11/2024: Escrit de queixa de la Sra. C.P. per una informació publicada a l’edició digital del diari Regio7 per considerar que es produeix una vulneració del Criteri 7 del Codi Deontològic.
ACORD: El Consell de la Informació de Catalunya considera que, en tant que respon a una estratègia d’autopromoció del mitjà, la informació objecte de la queixa transgredeix el Criteri 7 del Codi Deontològic. Així mateix, l’estructura redaccional del clickbait o pescaclics emprada en la seva redacció és contrària al Criteri 1 que exigeix al periodista “informar de manera acurada i precisa”.
Expedient núm 15/2024: Escrit de queixa de la senyora J.F. sobre la possible vulneració del Criteri 7 del Codi Deontològic per dues informacions amb aparença publicitària publicades al digital E-Notícies.
ACORD: El Consell de la Informació de Catalunya considera que les informacions objecte d’aquesta ponència vulneren el Criteri 7è del Codi Deontològic i també aquelles normes del Codi ressenyades en l’informe sobre el “clickbait” del Col·legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i les onze universitats de Catalunya amb estudis de comunicació.
Expedient núm. 14/2024: Escrit de queixa presentat per l’advocada A.S. en nom i representació de la Sra. A.E. sobre el diari digital ELNACIONAL.CAT i el periodista Sr. Guillem Ramos-Salvat.
ACORD: El Consell de la Informació de Catalunya considera que la publicació sense consentiment d’un vídeo provinent d’una càmera de seguretat, com a document gràfic en la notícia motiu de la queixa, vulnera els Criteris 4 i 9 del Codi Deontològic de la
professió periodística a Catalunya. No veu vulnerat, en canvi, el Criteri 6 que també
esmenta la queixa.
Expedient núm. 13/2024:La queixa la presenta el senyor M.F, respecte a les cròniques que escriu el periodista R. Súrio per a La Vanguardia sobre el Primavera Sound 2024. Considera el denunciant que Ramon Súrio pot haver vulnerat el criteri número 7 del Codi Deontològic, ja que a la vegada que escriu pel diari La Vanguardia, també ho fa per a la revista RockdeLux, editada pel Primavera Sound.
ACORD: Analitzat el cas, es conclou que no hi ha conflicte d’interessos pel que respecta a la col·laboració de Ramon Súrio amb La Vanguardia i RockdeLux, i que no s’ha vulnerat el criteri 7 del Codi Deontològic.
Expedient 17.2024: Escrit de queixa de la Sra. C.P. en relació a unes entrevistes publicades pel digital Jornal.cat per considerar que poden vulnerar el criteri 7 del Codi Deontològic.
ACORD: D’acord amb el que s’ha exposat prèviament es considera que el Journal.cat no ha vulnerat el criteri 7 del Codi Deontològic, ja que permet que els seus lectors identifiquin si es tracta d’un contingut patrocinat o no, tenint en compte les indicacions incloses al propi contingut.
RESOLTES AL PLE DEL CIC DE DATA 1 DE JULIOL DE 2024
Expedient núm. 6/2024: Escrit de queixa de l’Associació Verificat sobre el perfil de 8TV a la xarxa social X del dia 8 d’abril de 2024, per un tuit que es va fer viral i que tenia la intenció de desacreditar l’associació. Consideren que s’han vulnerat els criteris 1, 2, 3, 9 i 12 del Codi Deontològic.
ACORD: El Consell de la Informació de Catalunya considera que la informació publicada per 8tv en el tuït difós a la xarxa X el dia 9 d’abril a l’enllaç https://twitter.com/8tvcat/status/1777685529842102717vulnera els Criteris 1 i 2 del Codi Deontològic dels periodistes de Catalunya. Així mateix, recorda que en el cas de que la plataforma Verificat reclami la rectificació d’aquesta notícia, 8tv té l’obligació d’atendre la petició tal com especifica el Criteri 3 del mateix Codi. Altrament, el CIC creu que no concorren les condicions per considerar vulnerats els Criteris 9 i 12 que la queixa també creu infringits.
REFLEXIÓ: 8TV és ara només un compte a xarxes que no genera continguts propis, que no té un espai mediàtic. Actua amb l’aparença d’un mitjà de comunicació.
8TV (anteriorment Citytv i Td8) va ser un canal de televisió en obert que va emetre per la TDT per a Catalunya des del 23 d’abril del 2001 fins al 17 d’octubre del 2023. En al última etapa, estava operat per Emissions Digitals de Catalunya, propietat de OC 2022. Va emetre una programació de caràcter generalista fins que l’empresa va decidir tancar el dia 15 d’octubre del 2023. Va entrar en concurs de creditors i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va anunciar l’inici d’un camí administratiu per a l’extinció de la llicència d’explotació.
Per tant, en aquests moments no queda clar qui és el responsable final dels missatges que es difonen a través de les xarxes i que molt sovint s’emmarquen en el que podríem anomenar discurs xenòfob i racista. El CIC insisteix en que aquesta confusió entre el que són veritablement mitjans de comunicació i el que són plataformes de desinformació i de difusió de continguts tòxics degraden la qualitat democràtica. Més en aquest cas, com dèiem, quan s’utilitza una marca reconeguda com un mitjà de comunicació que va existir durant més de 20 anys.
Expedient núm. 7/2024: Escrit de queixa de l’Assamblea Veínal Cunit pel programa “Versió” de RAC1 i la secció de l’humorista Guillem Estadella on es qüestiona la frontera entre l’humor i el periodisme
ACORD: Es considera que a la secció “Solucions Estadella” del programa “Versió de RAC1”, que protagonitza l’humorista Guillem Estadella no ha respectat el criteri 12 i es demana a l’emissora de ràdio evitar que els seus continguts vulnerin la dignitat de les persones i la seva integritat física i moral. Pel que fa al criteri 7, els continguts als que fa referència la queixa no permeten tenir constància que existeixi aquest tipus de conflicte d’interessos entre Guillem Estadella i l’Ajuntament de Cunit.
Expedient núm. 8/2024: Queixa online del sr. Lluís Sadurní sobre l’actitud de l’alcalde de Premià de Mar en relació a l’emissora de ràdio municipal al voltant d’assumptes que generen polèmica (el més recent, la instal·lació de contenidors digitals al municipi). També es queixa de que al ple municipal d’abril es va tallar l’emissió de la ràdio en el moment d’intervenció del públic, just quan hi havia queixes sobre els contenidors, i del tractament que va rebre ell personalment per part d’una regidora, a qui l’acusa d’haver-li proferit “greus desqualificacions sense cap fonament”.
ACORD: Premià Mèdia no ha incomplert cap punt del Codi Deontològic en relació al tall de l’emissió del debat ciutadà sobre els contenidors després del ple del mes d’abril de 2024.
Tanmateix, el Consell de la Informació insta l’Ajuntament de Premià de Mar a respectar la independència i pluralitat dels mitjans públics del municipi i a encoratjar el debat ciutadà en lloc d’intentar censurar-lo. Només així podrà complir amb la Directiva Europea de Mitjans de Comunicació i amb el punt 6 del Codi Deontològic, per garantir la transparència exigida per l’interès públic.
Expedient núm. 9/2024: Queixa presentada per l’entitat Foment de la Informació Crítica de l’Hospitalet de Llobregat en relació al menyspreu de què se sent objecte per part de la Societat Municipal La Farga Gestió d’Equipaments Municipals que gestiona els mitjans de comunicació públics de L’Hospitalet.
ACORD: El Consell reconeix els bons propòsits que té l’entitat Foment de la Informació Crítica i l’encoratja a continuar perseguint fermament les finalitats descrites en els seus estatuts.
Tanmateix no es pot pronunciar sobre la queixa presentada perquè no pot tenir cap seguretat que els mitjans de comunicació hagin menystingut les activitats d’aquesta entitat, i per tant no pot asseverar que hagin transgredit cap dels principis del Codi Deontològic.
Expedient núm. 10/2024: Escrit de queixa presentat per C.P. sobre el programa de RAC1 ‘Vostè Primer’ per entendre que es produeix un conflicte d’interessos per part del seu presentador, Marc Giró, durant un programa especial emès en directe des de la ciutat de Tarragona.
ACORD: Es considera que l’emissió en directe del programa ‘Vostè Primer’ de RAC1 del dia 17 de maig de 2024 no vulnera els criteris 1 i 7 del Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya.
Expedient núm. 12/2024: Escrit de queixa del representant de Testigos Cristianos de Jehová per l’emissió d’una entrevista al programa “La Noche en 24 horas” del dia 25 de març de
2024 per considerar que s’han vulnerat els criteris 1, 2, 9, 12 i annex F del Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya, pels comentaris emesos pel presentador i director del programa de RTVE, el Sr. Xabier Fortes
RESOLTES AL PLE DEL CIC DE DATA 15 D'ABRIL DE 2024
Expedient núm. 24/2023: Queixa presentada per l’Associació Observatori de Drets Humans (Observatori DESCA), en relació a una peça emesa en directe el dia 2 de desembre de 2023 dins del programa “El Suplement” de Catalunya Ràdio, presentat per Roger Escapa. Segons l’Observatori DESCA, la peça, titulada al web Tomás Molina: “L’any 2027 la temperatura haurà augmentat un grau i mig”, ha posat el focus sobre una campanya de desprestigi generada a les xarxes socials, a partir de les declaracions fetes al Canal 3/24 per una treballadora de l’entitat que actuava, en el moment dels fets, com a cara visible de la mateixa.
Expedient núm. 2/2024: Escrit de queixa presentat per La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) per una informació publicada al portal digital terrassadigital.cat el 8 de gener de 2024 sobre una menor, donant dades que permeten la seva identificació.
El Consell de la Informació
valora molt positivament la supressió de la notícia del canal digital tant bon
punt el mitjà ha tingut coneixement de la queixa presentada per la DGAIA.
Expedient núm. 3/2024: Queixa presentada per l’Associació Observatori de Drets Humans (Observatori DESCA) a EDR Interactiva S.L., responsable del web e-noticies.cat, en relació a una peça publicada el dia 29 de novembre de 2023 en la que es parla d’un membre de l’associació que en el moment dels fets feia de portaveu de l’organització. La peça, titulada Activista climàtica diu tenir ‘ecoansietat’ i l’enxampen viatjant per tot el món. Destapen la incongruència de G.T., consisteix en un conjunt de cites a comentaris ofensius apareguts a les xarxes socials, sense matisos, aclariments o informacions rellevants.
Expedient núm. 4/2024: Escrit de queixa presentat per LCT, rebut del 22 de febrer del 2024, per una informació publicada a l’edició digital de El Periódico segons la qual la presó de Brians va activar el protocol anti-suïcidi en finalitzar el judici a Dani Alves.
RESOLTES AL PLE DEL CIC DE DATA 29 DE GENER DE 2024
Expedient núm. 1/2024: Queixa online del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els quatre col·legis –COIB, COIGI, COILL i CODITA per unes declaracions del periodista, senyor Jordi Barbeta durant un programa de TV3 que podrien vulnerar el Codi Deontològic.
Expedient núm. 20/2023: Escrit de queixa presentat per l’exdirector de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, en relació a unes declaracions emeses al programa ‘El matí de Catalunya Ràdio’ on el director de l’espai, Ricard Ustrell, afirmava que Gordillo era client habitual d’una cocteleria de Barcelona i el presentant de la queixa assegura que la informació és una falsedat.
Expedient núm. 21/2023 Queixa de J.F.T. en relació al fet que el periodista Josep Palau, redactor del programa Tot es Mou de TV3, protagonitzi també anuncis d’un banc a la mateixa cadena.
Expedient núm. 16/2023: Escrit de queixa de la secretaria de Junta de Impulso Ciudadano per dues informacions del mitjà digital Racó Català en les quals indica que es qualifica de manera despectiva l’associació que presenta la queixa, amb qualificatius com “ultra” o “grupuscle anticatalà”, fet que podria vulnerar el criteri 2 del Codi Deontològic.
Expedient núm. 22/2023: Queixa rebuda el 10 de novembre del 2023, presentada pel periodista col·legiat M.L., en referència a una mala praxi atribuïda a Jordi Rovira, director de Capçalera, la revista del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Expedient núm. 23/2023: Queixa presentada per l’Associació Observatori de Drets Humans (Observatori DESCA), en relació a una informació publicada al canal de notícies virals Cribeo de la pàgina web de La Vanguardia, el dia 30 de novembre de 2023, sota el títol: “Activista climática dice tener ‘ecoansiedad’ y destapan que viaja por todo el mundo por ocio: ‘Contamina más en 1 año que yo toda la vida’ ”, en referència a unes manifestacions fetes per una representant de l’associació sobre la COP28.
NOTA: El diari un cop ha rebut l’acord del CIC ha traslladat a l’equip de sistemes que forcin la supressió en el cercador intern de la referència a la notícia ja eliminada, cosa que s’hauria d’haver produït de manera automàtica en despublicar-se la peça.
EXPEDIENTS TRAMITATS AL 2023
Expedient núm. 18/2022: Escrit de queixa de l’Oficina per la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona en relació a una notícia publicada a El Periódico de Catalunya perquè consideren que en les imatges recollides d’unes dones que exerceixen la prostitució no s’ha tingut prou cura per preservar la seva intimitat.
Expedient núm. 26/2022: Escrit de queixa del Sr. F.D., rebuda e dia 4 de juliol, per una possible vulneració del criteri 9 del Codi Deontològic en la difusió d’uns tuïts informatius de la periodista Anna Punsí, per referir-se amb el terme drogoaddictes a dos homes protagonistes d’uns fets a l’Hospitalet de Llobregat.
Expedient núm 27/2022: Queixa online rebuda el 9 de juliol de 2022, presentada per C.P. sobre la vulneració del criteri 7 del Codi a propòsit d’un article publicat pel periodista Andreu Gomila, el 4 de juliol de 2022, amb el títol “Brook, Ostermeier i la desconnexió”, publicat al Setmanari El Temps de les arts (https ://tempsarts.cat/arts-esceniques/teatre/brook-ostermeier-i-la-desconnexio/).
Reapertura Expedient núm. 28/2022: Queixa online rebuda el 12 de juliol de 2022, presentada per la senyora C.P. sobre una crítica teatral signada per Juan Carlos Olivares i una altra peça signada per Andreu Gomila sobre l’obra Una imagen interior, inclosa al programa del Festival GREC. La peça de Juan Carlos Olivares a la pàgina 30 de la secció de Cultura del diari “La Vanguardia” i la peça d’Andreu Gomila es va publicar el 30 de maig al mateix diari, amb el títol “Alucinación en el museo”.
Expedient núm. 32/2022: Queixa online de J. M F., presentada el dia 7 d’agost de 2022, sobre la publicació al Diari Més d’una notícia signada per Anna Ferran Balsells, periodista d’aquest diari, amb imatges del fotoperiodista Tjerk Van Der Meulen, que segons la demandant podria transgredir el criteri 7 del Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Expedient núm. 33/2022: Escrit de queixa de la sra. M.C. sobre el programa Esplaix que presenta Nil Marbà cada dia de 1 a 2 del migdia a la Ser Catalunya per considerar que hi ha moments en què es confon la publicitat amb la informació, fet que pot vulnerar el criterio 7 del Codi Deontològic.
Expedient núm. 34/2022: Queixa online en relació a un presumpte conflicte d’interessos al diari digital Vilaweb, ja que una lectora es queixa que una de les seves col·laboradores, Montserrat Serra, ha publicat una entrevista amb un autor de la seva pròpia editorial.
Expedient núm. 35/2022: Escrit de queixa de L.M. sobre el programa Sense ficció de TV3 titulat “Reiniciar les aules” per considerar que hi pot haver un conflicte d’interessos en tant que en el reportatge d’investigació hi participen i paguen universitats privades i entrevisten a persones de les mateixes universitats, semblant més un anunci publicitari, segons expressa.
Expedient núm. 1/2023: Queixa presentada per J.S. en relació a una informació publicada al diari El Punt Avui i a una piulada de la periodista que signa la informació, per entendre que es vulnera el criteri 09 del Codi Deontològic.
Expedient núm. 2/2023: Escrit de queixa de l’alcaldia de El Prat de Llobregat al Consell de la Informació de Catalunya per una informació publicada pel mitjà digital Vilapress per considerar que es poden haver vulnerat els criteris 1, 2 i 12 del Codi Deontològic.
Expedient núm. 3/2023: Escrit de queixa de l’alcaldia de El Prat de Llobregat al Consell de la Informació de Catalunya per una informació publicada pel mitjà digital Metropoli abierta per considerar que es poden haver vulnerat els criteris 1, 2 i 12 del Codi Deontològic.
Expedient núm.5/2023: Queixa presentada per senyor M.L.Z., en representació de l’Associació de Veïns El Balcó de Sant Llorenç, del municipi de Castellar del Vallès, sobre el tractament periodístic donat pel mitjà de comunicació municipal ‘L’Actual’ a la intervenció de l’AV en el Ple municipal de febrer de 2023.
TNO B.2023 Reflexió del CIC sobre el tractament que estan donant els mitjans de comunicació al voltant dels conflictes armats
TNO D.2023 Queixa traslladada pel Col·legi de Periodistes sobre la publicació d’una fotografia errònia en una notícia del digital El Taquígrafo que tractava sobre una persona desapareguda.
Expedient núm. 4/2023: Escrit de queixa de la sra. M.M. sobre el programa Planta Baixa de TV3 emès el 23 de febrer de 2022 en relació al tractament informatiu fet pel cas del doble suïcidi d’uns menors a Sallent per considerar que es pot haver vulnerat el criteri 1 del Codi Deontològic.
Expedient núm. 6/2023: Escrit de queixa del sr. G.G. sobre les informacions de diversos mitjans de comunicació al voltant de la detenció del seu fill pel tractament que han donat del seu cas, fet que considera que podria vulnerar el Codi Deontològic.
Expedient núm. 7/2023: Escrit del Síndic de Greuges en relació al tractament que La Vanguardia va fer de la violació d’una nena d’11 anys per part d’un grup d’adolescents menors d’edat en un centre comercial de Badalona. En la carta el Síndic mostra la preocupació per la possible vulneració de la intimitat i els drets de la menor (criteri 11 del Codi Deontològic) al mencionar l’origen migrant de la família.
Expedient núm. 9/2023: Escrit de queixa de la sra. I.F, en representació de l’associació Impulso Ciudadano, per una notícia publicada a El Punt Avui el dia 28 de març de 2023 i titulada: “El Suprem torna a prohibir la llibertat d’expressió en el balcó de la Generalitat” que consideren que podria vulnerar els criteris 1 i 2 del Codi Deontològic.
Expedient núm. 10/2023: Queixa online del senyor J.O., en nom d’ERC Bellaterra, per l’emissió, a TV Sant Cugat, de tres programes contractats per l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra. El denunciant considera que s’estan utilitzant diners públics per a realitzar publicitat electoral encoberta i considera que s’han pogut vulnerar els criteris 1, 6 i 7 del Codi Deontològic.
Expedient núm. 11/2023: Escrit de queixa del sr. J.O. en representació d’ERC Bellaterra sobre la publicació local TOT Bellaterra per creure que el mitjà de comunicació vulnera diversos criteris del Codi Deontològic reiteradament al no signar mai els articles ni acreditar les imatges, al no atendre a les peticions de rectificacions o no cobrir cap acte del poble, per exemple.
Expedient núm. 12/2023: Escrit de queixa de la sra. M.F. pel tractament informatiu sobre la notícia relacionada amb una mestra que afirmen que va fer rentar-se la boca amb sabó a uns alumnes i que creu que ha pogut vulnerar diversos criteris del Codi Deontològic.
Expedient núm. 8/2023: Queixa presentada pel Sr. D.R. actuant com a representant
de grup “Impulsors República Catalana”, contra el mitjà de comunicació Ràdio SantVi de Sant Vicenç de Montalt. La queixa es presenta concretament sobre el programa “L’AIcaIde respon”.
Expedient núm. 13/2023: Queixa presentada per LMC en relació a dos articles publicats pel periodista Robert Rodríguez al diari digital ELNACIONAL.CAT, en els que no queda clar si el contingut és de caràcter informatiu o publicitari, ja que en aquest darrer cas podria vulnerar el Criteri 7 del Codi Deontològic.
Expedient núm. 15/2023: Queixa online rebuda el 4 de juliol de 2023, presentada per la senyora M. A. a propòsit de la peça “Llibertat per a l’alcaldessa de Sitges detinguda en una operació anticorrupció”, signada pels periodistes J.G. Albalat i Guillem Sánchez i publicada el 21 de juny al lloc web d’El Periódico de Catalunya
Expedient núm. 14/2023: Queixa presentada pel periodista Rafa Marrasé pel que considera un veto a l’exercici de la seva professió per part de l’Alcaldia de l’Ajuntament de Salou.
Expedient núm. 17/2023: Queixa presentada per la sra. C.A,, en nom de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, en relació a una noticia publicada pel diari El Nacional.cat del dia 26 de juny de 2023 i titulada “Més de 10.000 litres d’aigua llençats a la claveguera diàriament per una fuita a Torroella de Montgrí”. La demandant considera que el diari vulnera els articles 1, 2 i 3 del codi Deontològic.
Expedient núm. 18/2023: Queixa del Grup de Periodistes Ramon Barnils per una informació publicada al diari digital E-notícies per considerar que vulnera els criteris 1 i 2 del Codi Deontològic i el punt 02 de l’Annex B al utilitzar afirmacions que res tenen a veure amb un informe que va publicar el grup i que pretèn denigrar-los i atacar-los.
Expedient núm. 19/2023: Escrit de queixa de la sra. C.P per una possible vulneració del criteri 7 del Codi Deontològic en un programa de Catalunya radio durant la crítica literària que fa Marina Porras i on recomana el llibre “Fucking New York”.